Biscotti – Cantucci

Biscotti – Cantucci

Są to włoskie ciasteczka wypiekane z migdałami i najczęściej o cytrusowym aromacie. Są niezwykle chrupiące i długo zachowują świeżość. Przygotowałam trochę odmienną wersję tych popularnych ciasteczek i smakowały mi nawet bardziej od tych oryginalnie wypiekanych. Użyłam orzechów włoskich, rodzynek, śliwek oraz przyprawy korzennej. Są idealne jako przekąska do herbaty czy kawy. Zapraszam.

Ciastka około 30szt:

  • 300g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka przypraw korzennych
  • 140g cukru
  • 2 jajka
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g suszonych śliwek
  • 50g suszonych rodzynek

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.Orzechy i śliwki szatkujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami korzennymi. Całe jajka ubijamy z cukrem do podwojenia objętości. Otrzymana masa powinna być gęsta. Dodajemy suche składniki i następnie śliwki, rodzynki i orzechy. Z ciasta formujemy dwa długie batony na całą długość blaszki. Pieczemy 20 minut i wyjmujemy. Studzimy przez około 10 minut i kroimy pod ukosem na mniejsze ciasteczka o grubości około 2cm i rozkładamy je na blaszce. Pieczemy je kolejne 20 minut, po 10 minut z każdej strony. Studzimy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Smacznego.

IMG_0067IMG_0071 IMG_0057