
Ucierane ciasto z pigwą i jabłkami
Uwielbiam puszyste i wilgotne ciasta ucierane lecz jeszcze nigdy dotąd nie wypróbowałam przepisu z użyciem pigwy. I to był błąd gdyż te ciasto jest przepyszne. Słodkie i kwaśne jednocześnie, oczywiście dominuje tu słodycz pysznych i mięciutkich jabłek. Zapraszam.
Ciasto o średnicy 23cm:
- 3 duże jajka
- 4 starte na drobnej tarce duże pigwy
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180g masła
- 3/4 szklanka kwaśnej śmietany, kefiru
- 1.5 szklanki cukru
Masło/margarynę miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajka i pigwe. Mąkę mieszamy z proszkiem. Do masy maślanej dodajemy na zmianę suche składniki z kefirem.Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Masę wykładamy do formy.
Dodatkowo:
- 5 jabłek
- łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy i kroimy. Obtaczamy w mące.
Jabłka układamy na cieście.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wystudzić. Smacznego.