Ucierane ciasto z pigwą i jabłkami

Ucierane ciasto z pigwą i jabłkami

Uwielbiam puszyste i wilgotne ciasta ucierane lecz jeszcze nigdy dotąd nie wypróbowałam przepisu z użyciem pigwy. I to był błąd gdyż te ciasto jest przepyszne. Słodkie i kwaśne jednocześnie, oczywiście dominuje tu słodycz pysznych i mięciutkich jabłek. Zapraszam.

Ciasto o średnicy 23cm:

  • 3 duże jajka
  • 4 starte na drobnej tarce duże pigwy
  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180g masła
  • 3/4 szklanka kwaśnej śmietany, kefiru
  • 1.5 szklanki cukru

Masło/margarynę miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajka i pigwe. Mąkę mieszamy z proszkiem. Do masy maślanej dodajemy na zmianę suche składniki z kefirem.Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Masę wykładamy do formy.

Dodatkowo:

  • 5 jabłek
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Jabłka obieramy i kroimy. Obtaczamy w mące.

Jabłka układamy na cieście.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wystudzić. Smacznego.

IMG_9758

IMG_9765 IMG_9774