Babeczki z Nutellą
Ich przygotowanie jest niesamowicie proste i szybkie. Są to najprostsze babeczki jakie miałam okazję piec. Są pyszne,wilgotne – waniliowe ciasto idealnie komponuje się ze smakiem Nutelli.
Składniki (12szt.):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- aromat wanilinowy
- 1/2 szklanki cukru (w tym torebka cukru wanilinowego)
- 1 duże jajko
- około 1/4 szklanki nutelli
Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia. Pozostałe składniki prócz Nutelli łączymy w innym naczyniu. Zawartość obydwu naczyń łączymy. Otrzymane ciasto wykładamy do papilotek lub foremek na babeczki. Na każdą babeczkę wykładamy łyżeczkę Nutelli i za pomocą wykałaczki robimy wzorki – patyczek dociskamy do samego dna. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.