Ciastka z Nutellą
Te ciastka pokocha każdy z Was! Nie przesadzam, są rewelacyjne. Połączenie kruchego ciastka ze słodkim, rozpływającym się w ustach nadzieniem jest wyśmienite.
Składniki na 30 ciastek:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 200g masła/margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1/2 aromatu wanilinowego
- 60g poszatkowanej czekolady mlecznej/deserowej
- około 1/2 szklanki nutelli
Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajka i aromat. Zwalniamy obroty miksera i dosypujemy mąkę. Pod koniec dodajemy czekoladę. Ciasto formujemy w kulkę, oprószamy mąką, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 1h.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dosyć cienko (ciasto wyrośnie) na podsypanym mąką blacie i wykrawamy ciastka tak jak na zdjęciu poniżej.
Gotowe ciastka umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wkładamy do nagrzanego na 200°C piekarnika i pieczemy do zarumienienia 10-12 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.