Sernik puszysty
Sernik jest puszysty, słodki i rozpływający się w ustach. Przyrządzam go dosyć często ponieważ zawsze wychodzi. Przepis jest prosty i nie powinniście mieć problemów z wykonaniem ciasta. Zapraszam.
Spód:
- 250g kruchych ciastek, herbatników
- 50 g masła
Herbatniki kruszymy, masło rozpuszczamy. Składniki dokładnie łączymy. Wykładamy nimi dno blaszki o wymiarach 22x24cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170°C i pieczemy ok. 10 minut.
Składniki:
- 500g twarogu – używam tego z wiaderka
- 5 jajek
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- pół łyżki aromatu arakowego*
- 2 cukry wanilinowe
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
Całe jajka ubijamy za pomocą miksera dodając stopniowo cukry. Gdy podwoją objętość dodajemy po kolei resztę składników – olej, aromat, proszek do pieczenia i budyń.
Gotową masę serową przelewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160°C. Pieczemy ok 30 minut, i oddzielamy brzegi sernika od blaszki za pomocą nożyka – sernik wtedy mniej opada. Pieczemy kolejną godzinę. Wyjmujemy i studzimy.
Polewa:
- 100g czekolady deserowej/mlecznej
- 50g masła
Czekoladę i masło łączymy w kąpieli wodnej. Wylewamy na sernik i zostawiamy do ostygnięcia.