Sernik puszysty

Sernik puszysty

Sernik jest puszysty, słodki i rozpływający się w ustach. Przyrządzam go dosyć często ponieważ zawsze wychodzi. Przepis jest prosty i nie powinniście mieć problemów z wykonaniem ciasta. Zapraszam.

Spód:

  • 250g kruchych ciastek, herbatników
  • 50 g masła

Herbatniki kruszymy, masło rozpuszczamy. Składniki dokładnie łączymy. Wykładamy nimi dno blaszki o wymiarach 22x24cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170°C i pieczemy ok. 10 minut.

Składniki:

  • 500g twarogu – używam tego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • pół łyżki aromatu arakowego*
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

Całe jajka ubijamy za pomocą miksera dodając stopniowo cukry. Gdy podwoją objętość dodajemy po kolei resztę składników – olej, aromat, proszek do pieczenia i budyń.

Gotową masę serową przelewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160°C. Pieczemy ok 30 minut, i oddzielamy brzegi sernika od blaszki za pomocą nożyka – sernik wtedy mniej opada. Pieczemy kolejną godzinę. Wyjmujemy i studzimy.

Polewa:

  • 100g czekolady deserowej/mlecznej
  • 50g masła

Czekoladę i masło łączymy w kąpieli wodnej. Wylewamy na sernik i zostawiamy do ostygnięcia.

 

This entry was posted in Serniki.