Babeczki limonkowe z kremem kokosowym

Babeczki limonkowe z kremem kokosowym

Pyszne, słodkie i orzeźwiające połączenie limonkowego ciasta i aksamitnego kremu kokosowego sprawi, że zapomnicie o ponurej jesieni za oknem ; ) Babeczki są niezwykle smakowite i jeszcze nie raz pewnie je upiekę. Polecam.

Babeczki 12-14szt:

  • 220g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 160g masła, miękkiego
  • 160g cukru
  • 16 cukru waniliowego
  • 60ml mleka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • skórka starta z 2 limonek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Mąkę, proszek i sodę mieszamy. W innym naczyniu umieszczamy masło i miksujemy je dodając partiami cukier. Gdy otrzymamy puszystą masę, nadal miksując dodajemy jajka i następnie na przemian sypie składniki z mlekiem, na koniec sok i skórkę z limonki. Wykładamy ciasto do papilotek i pieczemy 30-35 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

Krem kokosowy:

  • mleczko kokosowe, puszka 440g
  • 250g mascarpone
  • 150ml kremówki
  • śmietan-fix
  • 2 opakowania cukru waniliowego (32g) – można więcej
  • opcjonalnie 2-3 łyżki wiórek koksowych

Gęstą część mleczka odcedzamy od reszty i umieszczamy w głębokim naczyniu wraz z resztą składników (prócz wiórek). Miksujemy do ich połączenia i uzyskania gęstego kremu. Pod koniec możemy dodać wiórki kokosowe.

Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego.

IMG_9017 IMG_9023 IMG_9032