Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto jest idealne dla osób lubiących wypieki mocno nasączone alkoholem. Jest ono niezwykle wyraziste, sycące i mocno czekoladowe. Po jednym kawałku na pewno zapamiętacie ten smak na długo i będziecie mieli ochotę na więcej. Polecam.

Śliwki zalewamy alkoholem min. 5 dni przed pieczeniem. Krem przygotowujemy noc przed podaniem.

Składniki na ciasto:

  • 7 jajek
  • 180g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 200g cukru
  • 3 łyżki oleju

Dno blaszki o wymiarach 20x22cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku i olej. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na pół.

Krem czekoladowy:

  • 500ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 400g czekolady deserowej

Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy w kostkę i umieszczamy w ciepłej śmietanie, rozpuszczamy. Studzimy i umieszczamy na noc w lodówce. Całość ubijamy za pomocą miksera (masa może być dosyć gęsta po wyjęciu z lodówki). Dodajemy śliwki.

Krem śmietankowy:

  • 400ml śmietany 18%
  • 16g cukru waniliowego

Śmietanę mieszamy z cukrem do rozpuszczenia.

Dodatkowo:

  • 500g suszonych śliwek
  • około 0.5 litra wódki

Śliwki zalewamy wódką i namaczamy przez minimum 5 dni. Możemy dolać więcej alkoholu.

Śliwki odsączamy od alkoholu. Kroimy w drobną kostkę.

Pierwszą część biszkoptu nasączamy połową alkoholu. Wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy kolejną częścią ciasta. Nasączamy pozostałym alkoholem i wykładamy krem śmietankowy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny, krem śmietankowy zgęstnieje. Ciasto schładzamy. Całość możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą. Przechowujemy w lodówce.

IMG_9891