Ciasto Pijana Śliwka
Ciasto jest idealne dla osób lubiących wypieki mocno nasączone alkoholem. Jest ono niezwykle wyraziste, sycące i mocno czekoladowe. Po jednym kawałku na pewno zapamiętacie ten smak na długo i będziecie mieli ochotę na więcej. Polecam.
Śliwki zalewamy alkoholem min. 5 dni przed pieczeniem. Krem przygotowujemy noc przed podaniem.
Składniki na ciasto:
- 7 jajek
- 180g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 200g cukru
- 3 łyżki oleju
Dno blaszki o wymiarach 20x22cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku i olej. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na pół.
Krem czekoladowy:
- 500ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 400g czekolady deserowej
Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy w kostkę i umieszczamy w ciepłej śmietanie, rozpuszczamy. Studzimy i umieszczamy na noc w lodówce. Całość ubijamy za pomocą miksera (masa może być dosyć gęsta po wyjęciu z lodówki). Dodajemy śliwki.
Krem śmietankowy:
- 400ml śmietany 18%
- 16g cukru waniliowego
Śmietanę mieszamy z cukrem do rozpuszczenia.
Dodatkowo:
- 500g suszonych śliwek
- około 0.5 litra wódki
Śliwki zalewamy wódką i namaczamy przez minimum 5 dni. Możemy dolać więcej alkoholu.
Śliwki odsączamy od alkoholu. Kroimy w drobną kostkę.
Pierwszą część biszkoptu nasączamy połową alkoholu. Wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy kolejną częścią ciasta. Nasączamy pozostałym alkoholem i wykładamy krem śmietankowy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny, krem śmietankowy zgęstnieje. Ciasto schładzamy. Całość możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą. Przechowujemy w lodówce.