Muffiny kokosowe z żurawiną i białą czekoladą
Pyszne mięciutkie muffinki z wiórkami kokosowymi, słodką białą czekoladą i lekko kwaskowatą żurawiną – idealne na deser. Do muffinek użyłam świeżej żurawiny którą można dostać w większych marketach lub w niektórych lokalnych rynkach. Polecam wypróbować w sezonie na te owoce.
Muffiny 16szt:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- szklanka żurawiny
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W innym naczyniu łączymy olej, mleko, cukier i jajko. Zawartość obydwu naczyń łączymy i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Żurawinę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Do ciasta dodajemy żurawinę, wiórki i czekoladę. Przelewamy do papilotek i pieczemy przez 30-35 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.