Muffiny kokosowe z żurawiną i białą czekoladą

Muffiny kokosowe z żurawiną i białą czekoladą

Pyszne mięciutkie muffinki z wiórkami kokosowymi, słodką białą czekoladą i lekko kwaskowatą żurawiną – idealne na deser. Do muffinek użyłam świeżej żurawiny którą można dostać w większych marketach lub w niektórych lokalnych rynkach. Polecam wypróbować w sezonie na te owoce.

Muffiny 16szt:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • szklanka żurawiny

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W innym naczyniu łączymy olej, mleko, cukier i jajko. Zawartość obydwu naczyń łączymy i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Żurawinę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Do ciasta dodajemy żurawinę, wiórki i czekoladę. Przelewamy do papilotek i pieczemy przez 30-35 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.

IMG_9619IMG_9602IMG_9612IMG_9616