Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym
Ekstra dawka czekolady. Słodkie czekoladowe ciasto i krem z gorzkiej czekolady – nie za słodkie, nie za gorzkie. Pyszne.
Składniki na ok. 12 babeczek:
- 220g mąki pszennej
- 80g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 140ml mleka
- cukier wanilinowy 16g
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego
- 2 łyżki kakaa
Mąkę połączyć z kakaem, proszkiem do pieczenia i sodą. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jajku. Następnie partiami dodawać na przemian mleko i suche składniki. Wyłożyć do papilotek i wsadzić do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piec 25-30 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na krem:
- 250ml śmietany 30%
- 200g gorzkiej czekolady/mlecznej
Kremówkę podgrzać i dodać połamaną na kostkę czekolady. Nie gotować. Odczekać, aż czekolada się rozpuści i wystudzić. Wystudzona masę zostawić w lodówce na noc. Wyjąć i ubić mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim babeczki. Smacznego 🙂