Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym

Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym

Ekstra dawka czekolady. Słodkie czekoladowe ciasto i krem z gorzkiej czekolady – nie za słodkie, nie za gorzkie. Pyszne.

Składniki na ok. 12 babeczek:

  • 220g mąki pszennej
  • 80g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 140ml mleka
  • cukier wanilinowy 16g
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego
  • 2 łyżki kakaa

Mąkę połączyć z kakaem, proszkiem do pieczenia i sodą. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jajku. Następnie partiami dodawać na przemian mleko i suche składniki. Wyłożyć do papilotek i wsadzić do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piec 25-30 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem:

  • 250ml śmietany 30%
  • 200g gorzkiej czekolady/mlecznej

Kremówkę podgrzać i dodać połamaną na kostkę czekolady. Nie gotować. Odczekać, aż czekolada się rozpuści i wystudzić. Wystudzona masę zostawić w lodówce na noc. Wyjąć i ubić mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim babeczki. Smacznego 🙂

czekoczeko (2) czekoczeko (3)