PSZCZÓŁKA – ciasto z kremem budyniowym i kokosem
Ciasto jest pyszne, idealne dla wielbicieli budyniów i nie tylko. Słodki krem i równie słodki prażony kokos to połączenia perfekcyjne. Nie zastanawiajcie się długo – bierzcie się do roboty.
Składniki na ciasto:
- 200g margaryny
- 500g mąki pszennej
- 200g cukru
- 80-100ml mleka
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 16g cukru wanilinowego
Składniki na masę kokosową:
- 250g wiórek kokosowych
- łyżka masła
- 200g cukru
- 60 ml mleka
Mleko, wiórki i cukier łączymy ze sobą. Masło wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Następnie wykładamy wiórki i prażymy na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem. Margarynę ucieramy wraz z cukrami. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy na przemian mąkę i mleko. Białka ubijamy z łyżką cukru. Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i posypujemy kokosem*. Wkładamy do nagrzanego na 170°C piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.
Składniki na krem:
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 500ml mleka
- 250g masła
- 60g cukru
Budyń przygotowujemy według przepisu z opakowania. Dodajemy cukier. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Kremem przekładamy przekrojone wcześniej ciasto. Smacznego.
*ciasto przykrywam folią aluminiową by kokos się nie spiekł, odkrywam dopiero pod koniec pieczenia