Pszczółka- ciasto z kremem budyniowym i kokosem

PSZCZÓŁKA – ciasto z kremem budyniowym i kokosem

Ciasto jest pyszne, idealne dla wielbicieli budyniów i nie tylko. Słodki krem i równie słodki prażony kokos to połączenia perfekcyjne. Nie zastanawiajcie się długo – bierzcie się do roboty.

Składniki na ciasto:

  • 200g margaryny
  • 500g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 80-100ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16g cukru wanilinowego

Składniki na masę kokosową:

  • 250g wiórek kokosowych
  • łyżka masła
  • 200g cukru
  • 60 ml mleka

Mleko, wiórki i cukier łączymy ze sobą. Masło wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Następnie wykładamy wiórki i prażymy na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem. Margarynę ucieramy wraz z cukrami. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy na przemian mąkę i mleko. Białka ubijamy z łyżką cukru. Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i posypujemy kokosem*. Wkładamy do nagrzanego na 170°C piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.

Składniki na krem:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 500ml mleka
  • 250g masła
  • 60g cukru

Budyń przygotowujemy według przepisu z opakowania. Dodajemy cukier. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Kremem przekładamy przekrojone wcześniej ciasto. Smacznego.

*ciasto przykrywam folią aluminiową by kokos się nie spiekł, odkrywam dopiero pod koniec pieczenia

pszczółka (2) pszczółka (3)