Tarta z bitą śmietaną i borówkami

Tarta z bitą śmietaną i borówkami

Na pewno nie jest to skomplikowany wypiek, kruche ciasto z bitą śmietaną i owocami. Jednak mimo tak prostego połączenia – smakuje wybornie. Tak proste, a tak cieszy! Do tarty możemy dodawać niemalże wszystkie owoce, sezonowe lub po prostu nasze ulubione. Ja dodałam borówkę amerykańską, a Wy co dodacie?

Składniki na ciasto:

  • 140g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 110g margaryny, masła (schłodzonego)

Masło posiekać i połączyć z resztą składników. Zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, min. 1h. Piekarnik nagrzać na 180°C. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą (jeśli używamy silikonowej to nie jest konieczne). Wyłożyć ciasto i za pomocą wykałaczki porobić dziurki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia, 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.

Dodatkowo:

  • 300g owoców, umytych i osuszonych
  • bezy, starta czekolada do posypania (niekoniecznie)
  • 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
  • śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić dodając cukier i śmietan-fix. Przełożyć na wystudzone ciasto. Całość posypać owocami i udekorować według uznania bezami i czekoladą. Smacznego 🙂

Ciasto polecam przechowywać w lodówce.

borówkatarta (1) borówkatarta (3) borówkatarta (4) borówkatarta (5)