Tarta z musem jagodowym
Rozpływające się w ustach kruche ciasto i pyszny mus jagodowy – to moja propozycja na dzisiejsze upały. Całość jest delikatna i nie za słodka. Jeśli lubicie słodsze desery, wystarczy dodać więcej cukru do musu. Ciasto można zagnieść i upiec dzień wcześniej. Gotowe należy przechowywać w lodówce. Zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 100g zimnego masła/margaryny
- 150g mąki pszennej
- 80g mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki łączymy w misce. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez min. 1h, można całą noc. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Formę o średnicy 24cm natłuszczamy i wykładamy w niej ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na mus jagodowy:
- 300g jagód
- 4 łyżeczki żelatyny
- 90g cukru
- 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Jagody zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy.