Tarta z musem jagodowym

Tarta z musem jagodowym

Rozpływające się w ustach kruche ciasto i pyszny mus jagodowy – to moja propozycja na dzisiejsze upały. Całość jest delikatna i nie za słodka. Jeśli lubicie słodsze desery, wystarczy dodać więcej cukru do musu. Ciasto można zagnieść i upiec dzień wcześniej. Gotowe należy przechowywać w lodówce. Zapraszam.

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 100g zimnego masła/margaryny
  • 150g mąki pszennej
  • 80g mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki łączymy w misce. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez min. 1h, można całą noc. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Formę o średnicy 24cm natłuszczamy i wykładamy w niej ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na mus jagodowy:

  • 300g jagód
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 90g cukru
  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Jagody zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy.

jag (2) jag (3)