Tarta z bitą śmietaną i borówkami
Na pewno nie jest to skomplikowany wypiek, kruche ciasto z bitą śmietaną i owocami. Jednak mimo tak prostego połączenia – smakuje wybornie. Tak proste, a tak cieszy! Do tarty możemy dodawać niemalże wszystkie owoce, sezonowe lub po prostu nasze ulubione. Ja dodałam borówkę amerykańską, a Wy co dodacie?
Składniki na ciasto:
- 140g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej krupczatki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 110g margaryny, masła (schłodzonego)
Masło posiekać i połączyć z resztą składników. Zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, min. 1h. Piekarnik nagrzać na 180°C. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą (jeśli używamy silikonowej to nie jest konieczne). Wyłożyć ciasto i za pomocą wykałaczki porobić dziurki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia, 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.
Dodatkowo:
- 300g owoców, umytych i osuszonych
- bezy, starta czekolada do posypania (niekoniecznie)
- 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
- śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić dodając cukier i śmietan-fix. Przełożyć na wystudzone ciasto. Całość posypać owocami i udekorować według uznania bezami i czekoladą. Smacznego 🙂
Ciasto polecam przechowywać w lodówce.