Limonkowe ciasto z kremem

Limonkowe ciasto z kremem

Ciasto jest słodkie i orzeźwiające. Znikło ze stołu błyskawicznie, stworzone dla wielbicieli cytrusów i kokosa. Polecam.

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 240g masła, miękkiego
  • 240g cukru
  • 100ml mleka
  • 3 łyżki soku z limonki
  • skórka starta z 2 limonek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 20x16cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Mąkę, proszek i sodę mieszamy. W innym naczyniu umieszczamy masło i miksujemy je dodając partiami cukier. Gdy otrzymamy puszystą masę, nadal miksując dodajemy jajka i następnie na przemian sypie składniki z mlekiem, na koniec sok i skórkę z limonki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 34-40 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Curd limonkowy:

  • 3 jajka
  • 75g masła
  • 75g cukru pudru
  • skórka i sok z 3 limonek

Wszystkie składniki zagotować w rondelku. Mieszać by nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia (krem będzie trochę rzadszy od budyniu, później zgęstnieje).

Krem śmietankowy:

  • 200-250ml śmietany 30% lub 36%
  •  cukier waniliowy 16g
  • śmietan-fix

Śmietanę ubijamy z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstej konsystencji.

Prażony kokos:

  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1,5 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru

Masło z cukrem podgrzewamy na patelni. Dodajemy wiórki i prażymy do ich zarumieniania. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Na ciasto wykładamy curd, śmietanę i całość posypujemy podprażonym kokosem. Smacznego 🙂

IMG_0170 IMG_0173 IMG_0180