Ciasto makowe z czereśniami
W okresie świątecznym mam w zwyczaju przygotowywać ciasta z biszkoptami makowymi. Nie są one bardziej skomplikowane od tych tradycyjnych a potrafią niezwykle ubogacić smak ciasta. Tym razem polecam Wam ciasto przełożone kremem śmietankowym i warstwą słodkich czereśni. Jest bardzo smaczne a jego zaletą jest to, że wedle upodobania możemy używać swoich ulubionych dżemów, chyba każdy będzie dobrze komponował się z resztą. Zapraszam.
Składniki na biszkopt:
- 3/4 szklanki cukru, może być trochę mniej
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki suchego maku
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Mąkę, mak oraz zmielone orzechy mieszamy. Dno blaszki o wymiarach 22x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy krótko z dodatkiem soli. Następnie dodajemy partiami cukier. Powinniśmy otrzymać sztywną i lśniącą pianę. Wciąż miksując dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy suche składniki i olej. Przelewamy do blaszki i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Krem śmietankowy:
- 500ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 250g mascarpone
- 32g cukru waniliowego (2 opakowania)
- śmietan-fix
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Dodatkowo:
- słoik dżemu czereśniowego
- roztopiona czekolada
- kandyzowane wiśnie/czereśnie
Przekrojone ciasto smarujemy połową dżemu, wykładamy połowę kremu i przyciskamy delikatnie od górą drugą częścią ciasta. Wykładamy pozostały dżem i krem. Całość polewamy czekoladą i dekorujemy owocami. Ciasto smakuje najlepiej gdy jest schłodzone. Smacznego.
Biszkopt możemy dodatkowo nasączyć alkoholem np. amaretto.