Limonkowe ciasto z kremem
Ciasto jest słodkie i orzeźwiające. Znikło ze stołu błyskawicznie, stworzone dla wielbicieli cytrusów i kokosa. Polecam.
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 240g masła, miękkiego
- 240g cukru
- 100ml mleka
- 3 łyżki soku z limonki
- skórka starta z 2 limonek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 20x16cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Mąkę, proszek i sodę mieszamy. W innym naczyniu umieszczamy masło i miksujemy je dodając partiami cukier. Gdy otrzymamy puszystą masę, nadal miksując dodajemy jajka i następnie na przemian sypie składniki z mlekiem, na koniec sok i skórkę z limonki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 34-40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Curd limonkowy:
- 3 jajka
- 75g masła
- 75g cukru pudru
- skórka i sok z 3 limonek
Wszystkie składniki zagotować w rondelku. Mieszać by nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia (krem będzie trochę rzadszy od budyniu, później zgęstnieje).
Krem śmietankowy:
- 200-250ml śmietany 30% lub 36%
- cukier waniliowy 16g
- śmietan-fix
Śmietanę ubijamy z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstej konsystencji.
Prażony kokos:
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 1,5 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
Masło z cukrem podgrzewamy na patelni. Dodajemy wiórki i prażymy do ich zarumieniania. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Na ciasto wykładamy curd, śmietanę i całość posypujemy podprażonym kokosem. Smacznego 🙂