Puszysta babka pomarańczowa

Puszysta babka pomarańczowa

Delikatnie wilgotna, idealnie słodka i subtelnie pomarańczowa. Idealna na Wielkanoc jak i na co dzień do filiżanki herbaty.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jaja zmiksować na puszystą masę. Dodać suche składniki, olej i na koniec ocet, delikatnie mieszając. Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wsadzić do nagrzanego na 170-180°C piekarnika i piec 40-50 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić. Wyjąć z formy.

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki soku pomarańczowego
  • ok. 100g cukru pudru
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Do soku dodawać cukier, aż lukier uzyska odpowiednią konsystencję. Polać nim babkę i udekorować skórka pomarańczową. Smacznego 🙂

 

babkapomarańczowa (4) babkapomarańczowa (5)