Tort tiramisu

TORT TIRAMISU

Biszkopty nasączone kawą, przełożone kremem z mascarpone, kremówką i amaretto – udekorowane płatkami czekolady i śmietaną. Idealny dla każdego, smakuje również dzieciom. Efektowny i prosty to zrobienia. Biszkopty najlepiej przygotować dzień wcześniej, a na noc przykryć lnianą ściereczką. Zapraszam.

Składniki na biszkopty:

  • 11 jajek
  • 250g mąki pszennej
  • 110g mąki ziemniaczanej
  • 360g cukru

Dna form* wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C. Mąki przesiać i połączyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę – dodając stopniowo cukier. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodawać po łyżce mąki. Przelać ciasto do przygotowanych form i piec przez 50-55 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić. Wystudzone biszkopty przekroić na pół.

Składniki na krem:

  • 500g mascarpone
  • 240ml śmietany 30%
  • 6 łyżek amaretto
  • 6 łyżek cukru pudru (jeśli lubicie słodsze kremy – dodajcie więcej)
  • 3 łyżki żelatyny

Żelatynę umieścić w niewielkim garnuszku i zalać 3-5 łyżkami wody. Odstawić do napęcznienia. Gdy żelatyna spęcznieje należy podgrzać ją na małym ogniu do jej rozpuszczenia (nie gotować). Śmietanę ubić z mascarpone i śmietaną. Pod koniec dodać amaretto i żelatynę.

Dodatkowo:

  • 150g płatków czekoladowych (może być starta czekolada)
  • truskawki,maliny do dekoracji
  • 250ml śmietany 36%
  • śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200ml mocnej kawy – wystudzonej

Śmietanę ubić z cukrem i fixem. Przekrojone biszkopty nasączyć kawą. Na każdy wyłożyć odpowiednią ilość kremu i ułożyć biszkopty jeden na drugim. Przełożone biszkopty pokryć równo bitą śmietaną i udekorować płatkami czekolady i owocami. Schłodzić. Smacznego 🙂

*Zamiast trzech okrągłych można użyć dużej prostokątnej i przeciąć później na więcej części.]

 

tiramisutort (2) tiramisutort (6) tiramisutort (8)