TORT TIRAMISU
Biszkopty nasączone kawą, przełożone kremem z mascarpone, kremówką i amaretto – udekorowane płatkami czekolady i śmietaną. Idealny dla każdego, smakuje również dzieciom. Efektowny i prosty to zrobienia. Biszkopty najlepiej przygotować dzień wcześniej, a na noc przykryć lnianą ściereczką. Zapraszam.
Składniki na biszkopty:
- 11 jajek
- 250g mąki pszennej
- 110g mąki ziemniaczanej
- 360g cukru
Dna form* wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C. Mąki przesiać i połączyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę – dodając stopniowo cukier. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodawać po łyżce mąki. Przelać ciasto do przygotowanych form i piec przez 50-55 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić. Wystudzone biszkopty przekroić na pół.
Składniki na krem:
- 500g mascarpone
- 240ml śmietany 30%
- 6 łyżek amaretto
- 6 łyżek cukru pudru (jeśli lubicie słodsze kremy – dodajcie więcej)
- 3 łyżki żelatyny
Żelatynę umieścić w niewielkim garnuszku i zalać 3-5 łyżkami wody. Odstawić do napęcznienia. Gdy żelatyna spęcznieje należy podgrzać ją na małym ogniu do jej rozpuszczenia (nie gotować). Śmietanę ubić z mascarpone i śmietaną. Pod koniec dodać amaretto i żelatynę.
Dodatkowo:
- 150g płatków czekoladowych (może być starta czekolada)
- truskawki,maliny do dekoracji
- 250ml śmietany 36%
- śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 200ml mocnej kawy – wystudzonej
Śmietanę ubić z cukrem i fixem. Przekrojone biszkopty nasączyć kawą. Na każdy wyłożyć odpowiednią ilość kremu i ułożyć biszkopty jeden na drugim. Przełożone biszkopty pokryć równo bitą śmietaną i udekorować płatkami czekolady i owocami. Schłodzić. Smacznego 🙂
*Zamiast trzech okrągłych można użyć dużej prostokątnej i przeciąć później na więcej części.]