
Puszysta babka pomarańczowa
Delikatnie wilgotna, idealnie słodka i subtelnie pomarańczowa. Idealna na Wielkanoc jak i na co dzień do filiżanki herbaty.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek maki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jaja zmiksować na puszystą masę. Dodać suche składniki, olej i na koniec ocet, delikatnie mieszając. Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wsadzić do nagrzanego na 170-180°C piekarnika i piec 40-50 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić. Wyjąć z formy.
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki soku pomarańczowego
- ok. 100g cukru pudru
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Do soku dodawać cukier, aż lukier uzyska odpowiednią konsystencję. Polać nim babkę i udekorować skórka pomarańczową. Smacznego 🙂