Pyszne kruche ciasto, delikatna słodka pianka i jagody. Niebo w gębie.
Składniki na ciasto:
- 250g margaryny lub masła (schłodzonego!)
- 100g cukru
- 6 żółtek
- 500g mąki pszennej
- 2-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki zagnieść razem. Podzielić na dwie części (na spód ponad połowę, na wierzch resztę), i schłodzić w lodówce. Można również zamrozić. Ja trzymałam w lodówce całą noc. Schłodzone ciasto pokruszyć (zetrzeć) na wysmarowaną masłem blaszkę i piec w temperaturze 190°C przez 20min. Ciasto powinno być niedopieczone (później będziemy jeszcze je piec).
- 6 białek
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 150g cukru
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- ewentualnie aromat śmietankowy
Dodatkowo:
- 500g jagód (może być trochę mniej lub więcej)
- cukier puder do posypania
Gdy ciasto wystygnie, zacząć ubijać białka. Dosypywać powoli cukier. Gdy będą już dobrze ubite, nadal miksując, dodawać porcjami proszek budyniowy, następnie powoli wlewać olej.
Tak przygotowaną masę piankową przelać na wystudzone ciasto, posypać jagodami i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 190°C przez 45-50 minut (aż do zarumienienia ciasta). Wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.