Bułki cynamonowe z jabłkiem

Bułki cynamonowe z jabłkiem

Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione jabłkiem i cynamonem. Idealne dla wielbicieli cynamonowych wypieków. Wraz z szklanką mleka stanowią wspaniały deser, aż ma się ochotę sięgnąć po kolejną.

Ciasto: (ok.20szt)

  • 500g mąki pszennej + do podsypania
  • 250ml ciepłego mleka
  • 7g suchych drożdży lub ok 20g świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 60g miękkiego masła

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych wpierw zrobić rozczyn) i zagnieść z resztą składników pod koniec dodając masło. Ugniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, minimalnie podsypywać mąką, przez ok. 5 minut. Obsypać mąką, włożyć do większego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1,5h.

Nadzienie:

  • 40g masła, rozpuszczonego
  • 3 łyżki cynamonu
  • cukier wanilinowy
  • 5 łyżek cukru
  • 2 duże jabłka

Masło łączymy z cukrami i cynamonem. Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm. Smarujemy mieszanką z cynamonem i posypujemy jabłkami. Całość zawijamy w rulon i kroimy na ok. 6 sztuk. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy do zarumienienia około 30 minut. Wyciągamy i polewamy lukrem. Smacznego.

Lukier:

  • 2 łyżki gorącej wody
  • 8 łyżek cukru pudru
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki cynamonu

Cukier i cynamon ucieramy na gładką masę.

IMG_6607 IMG_6581 IMG_6598