
Jagodowy tort zebra
Tort jest niezwykle efektowny i nie wymaga to od nas dużych umiejętności. Byle laik poradzi sobie z przygotowaniem tego ciasta. Efekt pozytywnego zaskoczenia po przekrojeniu ciasta jest gwarantowany 😉 Ciasto jest bardzo dobre, do musu owocowego użyłam jagód ale mogą być to każde inne owoce jak maliny bądź truskawki. Polecam gorąco.
Biszkopt:
- 8 jajek
- 180g mąki pszennej
- budyń waniliowy bez cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka cukru
Mąkę przesiewamy i mieszamy z budyniem.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je dodając partiami cukier do uzyskania sztywnej białej piany. Dodajemy kolejno żółtka, aromat i olej. Dodajemy partiami suche składniki.
Piekarnik nagrzewamy na 170°C.Dna dwóch dużych płaskich blach wykładamy papierem do pieczenia. Na obydwie wylewamy taką samą ilość ciasta. Wyrównujemy ciasto tak by było jak najdłuższe i po bokach zostawiamy trochę miejsca (by ciasto nie było za szerokie). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w połowie przekładając blachy by obydwa biszkopty równo się zarumieniły. Wyjmujemy jedną blachę. Przekrawamy jeszcze ciepły biszkopt na pół (wzdłuż długie boku). Jedną część zawijamy wraz z papierem do pieczenia, ciasto może parzyć więc polecam użyć rękawiczek kuchennych. Drugą część również zwijamy tyle, że na pierwszą część biszkoptu. Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem. Przekrawamy na pół i nawijamy na wcześnie zrolowane części. Całość zostawiamy do ostygnięcia.
Mus owocowy:
- 300g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 300ml śmietany 30%
- 4,5 łyżeczek żelatyny
- 3/4 szklanki cukru
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 5 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Jagody zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i miksujemy do połączenia. Odstawiamy do lodówki na około 5-10 minut by masa stężała na tyle by móc nią przełożyć biszkopt.
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki likieru np. waniliowego, kokosowego
- owoce do dekoracji
Rozwijamy roladę i odczepiamy papier do pieczenia. Pierwszą część (tą środkową część rolady) nasączamy likierem i wykładamy 3-4 łyżki musu, rozsmarowujemy i zwijamy. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami i nawijamy je w jedną większą roladę. Całość ustawiamy na paterze lub innym naczyniu i pokrywamy dookoła pozostałym musem. Odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego 🙂