Markizy cytrynowe

Markizy cytrynowe

Podwójnie cytrynowe, niesamowicie pyszne. Wielbiciele cytrusowych wypieków będą w siódmym niebie ; ) Ciastka są bardzo kruche, krem jest słodko-kwaśny i aksamitny. Zapraszam.

Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Składniki na 12-14 przełożonych ciastek:

  • 250g mąki krupczatki
  • 200g masła
  • 100g pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • łyżeczka aromatu cytrynowego

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na min. 1h.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm i wykrawać ciastka. By ciasto się nie kleiło polecam podsypywać je mąką. Gotowe ciastka wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym na 200°C piekarniku przez 10 minut, do zarumienienia. Ciastka wystudzić.

Krem cytrynowy:

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 50g cukru pudru
  • 50g masła
  • 250g serka mascarpone

Jajka, masło, cukier puder, sok i skórkę startą z cytryn umieszczamy w rondelku z grubym dnem i zagotowujemy wciąż mieszając. Gdy masa zacznie się gotować zmniejszamy ogień i nadal mieszamy do jej lekkiego zgęstnienia. Gotowy krem studzimy. Następnie łączymy go z serkiem mascarpone (można użyć miksera) i umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc.

Ciastka przekładamy kremem i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego : )

DSCF4520DSCF4524DSCF4525DSCF4529