Markizy cytrynowe
Podwójnie cytrynowe, niesamowicie pyszne. Wielbiciele cytrusowych wypieków będą w siódmym niebie ; ) Ciastka są bardzo kruche, krem jest słodko-kwaśny i aksamitny. Zapraszam.
Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Składniki na 12-14 przełożonych ciastek:
- 250g mąki krupczatki
- 200g masła
- 100g pudru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka starta z 1 cytryny
- łyżeczka aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na min. 1h.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm i wykrawać ciastka. By ciasto się nie kleiło polecam podsypywać je mąką. Gotowe ciastka wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym na 200°C piekarniku przez 10 minut, do zarumienienia. Ciastka wystudzić.
Krem cytrynowy:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 50g cukru pudru
- 50g masła
- 250g serka mascarpone
Jajka, masło, cukier puder, sok i skórkę startą z cytryn umieszczamy w rondelku z grubym dnem i zagotowujemy wciąż mieszając. Gdy masa zacznie się gotować zmniejszamy ogień i nadal mieszamy do jej lekkiego zgęstnienia. Gotowy krem studzimy. Następnie łączymy go z serkiem mascarpone (można użyć miksera) i umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Ciastka przekładamy kremem i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego : )