Sernik pina colada – kokosowo ananasowy
Typowo letnie smaki, ananas i kokos – trudno się oprzeć. Sernik jest dosyć ciężki i mazisty. Miła odmiana ponieważ ostatnio bazowałam na samych puszystych sernikach. Wykonuje się go ekspresowo. Wystarczy zmiksować parę składników i upiec. Zapraszam : )
Kruchy spód:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 1 jajko
- łyżka śmietany
- 2 łyżki pudru
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania zwartej masy ciasta. Owinąć folią spożywczą i schłodzić (2h).
Piekarnik nagrzać na 180°C.Dno blaszki o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszkę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do delikatnego zarumienienia 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.
Piekarnika nie wyłączamy. Na samym dole umieszczamy głęboką blaszkę i nalewamy do niej wody.
Masa serowa:
- 1kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego/zblendowanego
- puszka mleczka kokosowego
- 250g serka mascarpone
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu i zmiksować, tylko do połączenia. Wlać do formy z ciastem. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 70-75 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy.
Dodatkowo:
- puszka ananasa (540g)
- 5 łyżeczek żelatyny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 8 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Ananasa wraz z zalewą blendujemy. Dodajemy żelatynę (dokładnie i energicznie mieszamy) i odstawiamy, aż zacznie tężeć. Przelewamy na wystudzony sernik i umieszczamy w lodówce na noc.
Przed podaniem całość oddzielamy od formy za pomocą nożyka. Brzegi możemy pokryć lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.
Lukier: 2-3 łyżki wody ucieramy z szklanką cukru pudru