Sernik pina colada – kokosowo ananasowy

Sernik pina colada – kokosowo ananasowy

Typowo letnie smaki, ananas i kokos – trudno się oprzeć. Sernik jest dosyć ciężki i mazisty. Miła odmiana ponieważ ostatnio bazowałam na samych puszystych sernikach. Wykonuje się go ekspresowo. Wystarczy zmiksować parę składników i upiec. Zapraszam : )

Kruchy spód:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 1 jajko
  • łyżka śmietany
  • 2 łyżki pudru

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania zwartej masy ciasta. Owinąć folią spożywczą i schłodzić (2h).

Piekarnik nagrzać na 180°C.Dno blaszki o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszkę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do delikatnego zarumienienia 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.

Piekarnika nie wyłączamy. Na samym dole umieszczamy głęboką blaszkę i nalewamy do niej wody.

Masa serowa:

  • 1kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego/zblendowanego
  • puszka mleczka kokosowego
  • 250g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu i zmiksować, tylko do połączenia. Wlać do formy z ciastem. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 70-75 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy.

Dodatkowo:

  • puszka ananasa (540g)
  • 5 łyżeczek żelatyny

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 8 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Ananasa wraz z zalewą blendujemy. Dodajemy żelatynę (dokładnie i energicznie mieszamy) i odstawiamy, aż zacznie tężeć. Przelewamy na wystudzony sernik i umieszczamy w lodówce na noc.

Przed podaniem całość oddzielamy od formy za pomocą nożyka. Brzegi możemy pokryć lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.

Lukier: 2-3 łyżki wody ucieramy z szklanką cukru pudru
 

 

IMG_3824IMG_3846IMG_3811IMG_3845