Sernik Krakowski

Sernik Krakowski

Klasyk wśród serników. Znany chyba każdemu i niemalże przez każdego uwielbiany. Dostaniemy go pewnie w każdej cukierni. Jednak zapewniam, że najlepszy to ten przygotowany samodzielnie ; )  Jest idealnie wyważony smakowo, nie za słodki, perfekcyjnie wilgotny a rodzynki są przysłowiową kropką nad „i”.

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150g masła/margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na 1-2h. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na dno blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:

  • 1kg sera (może być z wiaderka lub trzykrotnie zmielony)
  • 220g cukru
  • 6 jajek
  • 1 budyń wanilinowy bez cukru (40g)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 120g rodzynek, sparzonych i odcedzonych

Żółtka ubijamy partiami dodając połowę cukru. Dodajemy partiami masę serową,następnie budyń, skrobię i rodzynki.

Białka ubijamy z pozostałym cukrem. Łączymy delikatnie z masą serową i całość wylewamy na podpieczony spód.

Resztę ciasta rozwałkowujemy,tniemy na drobne paski i układamy na masie serowej tworząc charakterystyczną kratkę. Pieczemy przez 1h i zmniejszamy temperaturę do 150° na kolejne 30 minut. Ciasto studzimy.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody

Cukier i wodę ucieramy. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.DSCF4563 DSCF4571 DSCF4582 DSCF4586

 

This entry was posted in Serniki.