Sernik Krakowski
Klasyk wśród serników. Znany chyba każdemu i niemalże przez każdego uwielbiany. Dostaniemy go pewnie w każdej cukierni. Jednak zapewniam, że najlepszy to ten przygotowany samodzielnie ; ) Jest idealnie wyważony smakowo, nie za słodki, perfekcyjnie wilgotny a rodzynki są przysłowiową kropką nad „i”.
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki- 150g masła/margaryny
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na 1-2h. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na dno blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
- 1kg sera (może być z wiaderka lub trzykrotnie zmielony)
- 220g cukru
- 6 jajek
- 1 budyń wanilinowy bez cukru (40g)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 120g rodzynek, sparzonych i odcedzonych
Żółtka ubijamy partiami dodając połowę cukru. Dodajemy partiami masę serową,następnie budyń, skrobię i rodzynki.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem. Łączymy delikatnie z masą serową i całość wylewamy na podpieczony spód.
Resztę ciasta rozwałkowujemy,tniemy na drobne paski i układamy na masie serowej tworząc charakterystyczną kratkę. Pieczemy przez 1h i zmniejszamy temperaturę do 150° na kolejne 30 minut. Ciasto studzimy.
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
Cukier i wodę ucieramy. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.