Tort Rocher – czekoladowo orzechowy

Tort Rocher – czekoladowo orzechowy

Ciemne, orzechowe blaty ciasta przełożone dwoma kremami – intensywnym czekoladowym z dodatkiem podprażonych orzechów i dla równowagi delikatnym śmietankowym na bazie mascarpone – połączenie jest niesamowite.Tort nie smakuje jak pralinki Rocher, dla mnie jest o niebo lepszy. Zapraszam.

Ciasto:

  • 120g posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
  • łyżka bułki tartej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Kakao, proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz orzechy umieścić w jednym naczyniu i wymieszać. Dno formy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partami cukier do uzyskania białej i sztywnej piany. Zmniejszyć obroty miksera i zacząć dodawać po jednym żółtku. Mając minimalne obroty dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Gotowe ciasto przelać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ ok 40-45 minut. Wyjąć i wystudzić. Przekroić na 2 blaty.

Krem czekoladowy:

  • 200g mascarpone
  • 200g nutelli
  • 40g czekolady mlecznej, roztopionej i przestudzonej
  • posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
  • łyżeczka żelatyny

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 1,5 łyżki wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Mascarpone miksujemy z nutellą i czekoladą, mieszamy dokładnie z żelatyną. Dodajemy orzechy i całość odstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia kremu.

Krem śmietankowy:

  • 150ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100g mascarpone
  • łyżka cukru pudru

Kremówkę ubijamy z mascarpone, pod koniec dodajemy cukier.

Nasączenie:

  • 80ml likieru/wódki orzechowej (użyłam o smaku orzechów laskowych)
  • 2 łyżki wody

Alkohol i wodę wymieszać.

Pierwszy blat ciasta układamy na paterze, nasączamy połową ponczu, wykładamy 3/4 kremu czekoladowego, cały śmietankowy i przyciskamy od góry drugą częścią ciasta – również nasączonego.

Ciasto  pokrywamy równo pozostałym kremem. Środek możemy posmarować nutellą a na wierzch położyć pralinki rocher – mogą być domowej roboty. Tort schładzamy. Smacznego.

rocher (1) rocher (3) rocher (4)