Sernik Złota Rosa
Sernik swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom zbierającym się na jego wierzchu. Poza tym jest to tradycyjny sernik z delikatną pianką na wierzchu. W smaku jest intensywnie wanilinowy i słodki. Jest jednym z ciast które goszczą u mnie w domu już od wielu lat i za każdym razem znika w mig.
Ciasto:
- 300g mąki
- 100g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka i 1 całe jajko
- 100g zimnego masła/margaryny
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Blaszkę o wymiarach 38x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno równomiernie rozkładamy schłodzone ciasto. Pieczemy 20 minut.
Masa serowa:
- 1kg sera *
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 cukru wanilinowe
- 1 budyń wanilinowy bez cukru
- aromat wanilinowy
- 2 całe jajka i 4 żółtka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka wraz z żółtkami ubijamy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania dosyć sztywnej piany. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy budyń, ser, olej i mleko. Składniki dodajemy stopniowo. Otrzymana masa serowa będzie rzadka. Całość wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 50-55 minut.
Pianka:
- 6 białek
- szklanka cukru
Białka ubijamy dodając łyżeczka po łyżeczce cukier. Otrzymana masa powinna być sztywna i lśniąca. Wykładamy ją na podpieczoną masę serową i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30 minut w temperaturze 160°C. Sernik wyjmujemy i studzimy. Ciasto delikatnie opada w czasie studzenia. Na noc zostawiamy w chłodnym pomieszczeniu. Po tym czasie na piance powinny pokazać się złote kropelki. Smacznego.