Muffiny cytrynowe z malinami
Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, upiec i mamy już gotowy deser który zadowoli każde podniebienie. Ciasto jest słodkie, z wyczuwalnym aromatem cytrusów i w towarzystwie słodko-kwaśnych malin tworzy zgrany komplet.
Składniki na 16sztuk:
- 100g roztopionego masła, przestudzonego
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 120ml mleka
- 2 jajka
- skórka starta z dużej cytryny i 2 łyżeczki soku
- 200g malin + łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Maliny mieszamy z mąką ziemniaczaną.
W jednym naczyniu łączymy masło, mleko, jajka, cukier, skórkę i sok z cytryny, mieszamy do ich połączenia. W drugim naczyniu mieszamy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki obydwóch naczyń łączymy ze sobą. Na koniec dodajemy maliny i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy na muffinki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 minut, do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Cukier ucieramy z sokiem. Polewamy nim przestudzone muffinki. Smacznego.