Muffiny cytrynowe z malinami

Muffiny cytrynowe z malinami

Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, upiec i mamy już gotowy deser który zadowoli każde podniebienie. Ciasto jest słodkie, z wyczuwalnym aromatem cytrusów i w towarzystwie słodko-kwaśnych malin tworzy zgrany komplet.

Składniki na 16sztuk:

  • 100g roztopionego masła, przestudzonego
  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120ml mleka
  • 2 jajka
  • skórka starta z dużej cytryny i 2 łyżeczki soku
  • 200g malin + łyżeczka mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Maliny mieszamy z mąką ziemniaczaną.

W jednym naczyniu łączymy masło, mleko, jajka, cukier, skórkę i sok z cytryny, mieszamy do ich połączenia. W drugim naczyniu mieszamy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki obydwóch naczyń łączymy ze sobą. Na koniec dodajemy maliny i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy na muffinki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 minut, do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Cukier ucieramy z sokiem. Polewamy nim przestudzone muffinki. Smacznego.