Kruche ciastka z dżemem truskawkowym

Kruche ciastka z dżemem truskawkowym

Kruche, rozpływające się w ustach, pachnące wanilią ciasteczka i słodki dżem truskawkowy. Ciastka są wyśmienite! O wiele lepsze o tych, które proponuję nam w sklepach. Nie trzeba w nie wkładać wiele pracy a efekt jest wspaniały 🙂

Składniki na ciasto (30 ciastek):

  • 500g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 400g zimnej margaryny lub masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • słoik dżemu truskawkowego (400g)
  • cukier puder do posypania

Cukier, mąki i aromat umieścić w misce. Masło pokroić w kostkę i wrzucić do reszty składników. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do schłodzenia w lodówce. Ciasto wyjmować partiami, rozwałkowywać i wykrawać ciastka (można szklanką). Wykroić tę samą ilość ciastek z dziurkę i bez.* Wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piec 10 minut- do zarumienienia. Przestudzić. Ciastka bez dziurki posmarować dżemem. Te z dziurkami posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem. Smacznego 🙂

*gdy wałkuję ciasto to robi się ono ciepłe więc po wykrojeniu ciastek – nim piekarnik się nagrzeje- wkładam je z powrotem do lodówki

blog (216) blog (217) blog (222)