
Kruche ciastka z dżemem truskawkowym
Kruche, rozpływające się w ustach, pachnące wanilią ciasteczka i słodki dżem truskawkowy. Ciastka są wyśmienite! O wiele lepsze o tych, które proponuję nam w sklepach. Nie trzeba w nie wkładać wiele pracy a efekt jest wspaniały 🙂
Składniki na ciasto (30 ciastek):
- 500g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki
- 400g zimnej margaryny lub masła
- 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego
- 200g cukru pudru
Dodatkowo:
- słoik dżemu truskawkowego (400g)
- cukier puder do posypania
Cukier, mąki i aromat umieścić w misce. Masło pokroić w kostkę i wrzucić do reszty składników. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do schłodzenia w lodówce. Ciasto wyjmować partiami, rozwałkowywać i wykrawać ciastka (można szklanką). Wykroić tę samą ilość ciastek z dziurkę i bez.* Wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piec 10 minut- do zarumienienia. Przestudzić. Ciastka bez dziurki posmarować dżemem. Te z dziurkami posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem. Smacznego 🙂
*gdy wałkuję ciasto to robi się ono ciepłe więc po wykrojeniu ciastek – nim piekarnik się nagrzeje- wkładam je z powrotem do lodówki