Żelkowy torcik – tort z żelkami i galaretką
Ten tort zdobędzie serce każdego dziecka. W przeciwieństwie do wielu innych tortów, ten pod względem smaku dorównuje wyglądowi. Jego przygotowanie nie powinno sprawiać trudność, fakt – trzeba poświęcić trochę wolnego czasu, ale efekt jaki uzyskamy jest tego wart.
Składniki na biszkopt: *
- 2 duże jajka
- 50g mąki (25g mąki pszennej, 25g mąki ziemniaczanej)
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 40g cukru
- 10g ( 2 łyżeczki) cukru wanilinowego
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Następnie dodajemy kolejno żółtka i aromat. Wymieszane ze sobą mąki łączymy z masą jajeczną. Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160°C przez 20-25 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt przekrajmy na pół. Jedną część wkładamy do obręczy wewnątrz której umieszczamy tekturkę powyżej jej wysokość – ok. 5cm (po to by galaretka później się nie wylewała).
Składniki na krem:
- łyżeczka żelatyny
- niebieska galaretka wieloowocowa
- 100g żelek
- 330ml śmietanki 30%
- różowa galaretka wieloowocowa
Niebieską galaretkę rozrabiamy w 250ml wody (połowa z przepisu). Studzimy. Żelki kroimy na drobne kawałki. Mniejszą część (ok.30g-40g) kroimy drobniej i ostawiamy do późniejszej dekoracji. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej rozrobioną żelatynę**. Następnie łączymy z gęstniejącą galaretką i żelkami. Na biszkopt wylewamy połowę masy śmietankowej, przykrywamy drugą częścią ciasta i wykładamy resztę kremu. Rozrabiamy drugą galaretkę (rozrobiłam w 350ml wody) i gęstniejącą wylewamy na ciasto. Przyozdabiamy żelkami. Ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu na 3-4 godziny. Smacznego 🙂