Babka majonezowa

Babka majonezowa

Ostatnio jadłam ją u znajomej i po prostu musiałam wziąć przepis. Już wcześniej słyszałam o babkach na majonezie, ale nigdy wcześniej ich nie próbowałam- faktycznie, jest pyszna, ani trochę nie czuć majonezu. Lekka jak chmurka, wilgotna i słodka. Pycha!

Składniki na babkę:

  • 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu wanilinowego/arakowego
  • 3/4 szklanki cukru

Mąki wymieszać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.Dodać aromat. Nadal miksując dodawać po kolei partiami żółtka, majonez i mąki. Przelać do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy i włożyć do nagrzanego na 160°C piekarnika. Piec 50-60 minut do ‚suchego patyczka’. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim babkę na 5-10 minut. Wyjąć i wystudzić. Wystudzoną wyłożyć z formy i udekorować według uznania. Smacznego 🙂

IMG_3895 IMG_3900 IMG_3881