
Deser z musem czekoladowym i wiśniami
Idealny dla wielbicieli gorzkiej czekolady, zasmakuje również tym, którzy za nią przepadają. Słodki biszkopt i wiśnie w kisielu idealnie łączą się ze smakiem musu czekoladowego. Dla mnie jest to jeden z lepszych deserów jaki jadłam. Spróbujcie sami, nie pożałujecie.
Składniki na biszkopt: *
- 4 jajka
- 40g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 90g cukru
- szczypta soli
Mąki wymieszać wraz z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać. Po paru sekundach zacząć dodawać partiami cukier. Do ubitych na sztywno białek dodawać po jednym żółtku i nadal miksować, pod koniec dodać aromat. Masę jajeczną połączyć z sypkimi produktami – delikatnie mieszając/miksując dodawać partiami mąki. Przygotowane ciasto przelać do foremek. Włożyć do nagrzanego na 160° piekarnika i piec do ‚suchego patyczka’ ok. 20 minut. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na mus:
- 200g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki alkoholu, użyłam rumu
- 2 łyżki wody
- 30g masła
- 150ml śmietany 30%
- 3 jajka
- 60g cukru
Czekoladę, masło, alkohol i wodę połączyć w rondelku z grubym dnem ew. kąpieli wodnej. Wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do masy czekoladowej dodać żółtka – połączyć za pomocą miksera (jeśli masa zrobiła się twarda- blendera). Wmieszać połowę białek.
Śmietanę ubić w oddzielnej misce. Odłożyć z niej odrobinę do późniejszej dekoracji. Resztę połączyć z czekoladą i resztą białek.
Dodatkowo:
- wiśnie w kisielu 400g
- płatki czekolady
W wyjętych z foremek biszkoptach wydrążyć niewielkie dziurki. Równomiernie wyłożyć do nich najpierw wiśnie, potem mus czekoladowy. Posypać płatkami czekoladowymi i udekorować bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂
*użyłam 8 silikonowych foremek o średnicy 11cm, możecie użyć jednej dużej formy – wtedy przedłużcie czas pieczenia i wyłóżcie formę papierem do pieczenia