Waniliowy sernik – pajęczyna Halloween

Waniliowy sernik – pajęczyna Halloween

Sernik nie tylko prezentuje się znakomicie ale również tak smakuje. Jest mocno waniliowy oraz delikatny, w trakcie pieczenia nie wyrasta mocno ale również nie opada. Polecam.

Masa serowa:

  • 750g twarogu
  • 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 35g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 cukry wanilinowe
  • łyżka aromatu waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze. Formę o średnicy 23cm od zewnętrznej strony owijamy folią aluminiową – w taki sposób by po wsadzeniu jej w wodę, nie dostała się ona do środka.

Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy, tylko do ich połączenia. Masę serową przelewamy do formy. Formę umieszczamy w większym naczyniu np. żaroodpornym lub innej blaszce i zalewamy dookoła wrzącą wodą, powinna sięgać do połowy wysokość naszej blaszki z sernikiem. Całość umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy około 2h. Wyjmujemy i studzimy.

Polewa ciemna:

  • 100g czekolady deserowej
  • 45g masła

Masło i czekoladę rozpuszczamy i mieszamy do połączenia. Wylewamy na sernik i równomiernie rozprowadzamy.

Polewa jasna:

  • 50g czekolady białej
  • 25g masła

Masło i czekoladę rozpuszczamy i mieszamy do połączenia. Za pomocą np. rękawa cukierniczego tworzymy z niej spirale na ciemnej polewie. Używając np. wykałaczki od środka robimy kreskę – powinna powstawać nam „pajęczyna”. Całość zostawiamy do ostudzenia. Smacznego.

IMG_9671IMG_9681IMG_9677IMG_9675IMG_9672