Waniliowy sernik – pajęczyna Halloween
Sernik nie tylko prezentuje się znakomicie ale również tak smakuje. Jest mocno waniliowy oraz delikatny, w trakcie pieczenia nie wyrasta mocno ale również nie opada. Polecam.
Masa serowa:
- 750g twarogu
- 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 35g mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 cukry wanilinowe
- łyżka aromatu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze. Formę o średnicy 23cm od zewnętrznej strony owijamy folią aluminiową – w taki sposób by po wsadzeniu jej w wodę, nie dostała się ona do środka.
Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy, tylko do ich połączenia. Masę serową przelewamy do formy. Formę umieszczamy w większym naczyniu np. żaroodpornym lub innej blaszce i zalewamy dookoła wrzącą wodą, powinna sięgać do połowy wysokość naszej blaszki z sernikiem. Całość umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy około 2h. Wyjmujemy i studzimy.
Polewa ciemna:
- 100g czekolady deserowej
- 45g masła
Masło i czekoladę rozpuszczamy i mieszamy do połączenia. Wylewamy na sernik i równomiernie rozprowadzamy.
Polewa jasna:
- 50g czekolady białej
- 25g masła
Masło i czekoladę rozpuszczamy i mieszamy do połączenia. Za pomocą np. rękawa cukierniczego tworzymy z niej spirale na ciemnej polewie. Używając np. wykałaczki od środka robimy kreskę – powinna powstawać nam „pajęczyna”. Całość zostawiamy do ostudzenia. Smacznego.