Walentynkowe ciasto truskawkowe

Nie każdy świętuje walentynki, ale każdy zasługuje na kawałek tego pysznego ciasta. Dwie warstwy kremów, mus truskawkowy i delikatny biszkopt to uczta dla podniebienia. Z pewnością jeszcze nie raz zrobię to ciasto. Pochłania trochę czasu ale zapewniam was, że warto! 🙂

Walentynkowe ciasto truskawkowe

Składniki na biszkopt:

  • 7 dużych jajek
  • 160g mąki (100g mąki pszennej, 60g mąki ziemniaczanej)
  • 140g cukru
  • parę kropel aromatu waniliowego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 16g cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukry, do otrzymania sztywnej piany. Nadal miksując dodać po kolei żółtka, aromat i olej. Mąki przesiać i wymieszać. Zwolnić obroty miksera i dodać mąki. Ciasto przelać do blachy i wsadzić do piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut.

Ostudzone ciasto przekroić na pół. W jednej części powycinać serduszka.

Składniki na mus truskawkowy:

  • 450g mrożonych truskawek (nie wylewałam soku)
  • 2 galaretki truskawkowe

Truskawki rozmrozić i zmiksować/rozgnieść. Galaretki przygotować według przepisu, dodając 1/2 wody (u mnie powinien być 1l dałam tylko 400ml – nie odlewałam soku od truskawek). Galaretkę schłodzić. Schłodzoną wymieszać z truskawkami i odłożyć do chłodnego miejsca (włożyłam owinięte folią do lodówki) do zgęstnienia.

Składniki na maślany krem truskawkowy:

  • 200g masła
  • 2 budynie śmietankowy bez cukru (40gx2)
  • 600ml mleka truskawkowego
  • 2 czubate łyżki cukru

500ml mleka zagotować w rondelku. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do rondelka. Dodać cukier. Mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Dodawać stopniowo budyń wciąż ucierając/miksując.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 100g mascarpone
  • śmietan-fix
  • aromat śmietankowy
  • 330ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubijać z mascarpone. Dodać cukier puder i fix. Ubijać do zgęstnienia. Pod koniec dodać aromat.

Do foremki* w której piekliśmy ciasto, wkładamy grubszą połowę biszkopta. Wykładamy cały krem truskawkowy, śmietankowy i większość musu. Nakładamy drugi blat i w miejsca serduszek wykładamy pozostały mus. Zostawiamy w chłodnym miejscu by kremy całkowicie stężały. Smacznego 🙂

IMG_3483IMG_3489IMG_3497