Walentynki już tuż tuż. Czas zacząć poszukiwania przepisu na jakiś wyjątkowy wypiek na tę okazję. Jeśli już tu jesteś, to oznacza, że właśnie na taki trafiłeś/aś.
Babeczki zdecydowanie nie są suche, idealnie wilgotne – pyszne. Kakaowy środek i delikatna waniliowa otoczka. Podczas pieczenia czuć cudny zapach wanilii. Nie zajmują wiele czasu, są proste w wykonaniu, zapraszam 🙂
Składniki na czekoladowy biszkopt:
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 80ml mleka
- 40g miękkiego masła
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru
- 8g cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- aromat waniliowy
Jajko roztrzepać z mlekiem i aromatem waniliowym. Masło razem z cukrami utrzeć (można zmiksować). W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Do masy maślanej wlewać na zmianę mleko i dosypywać suche składniki, nadal miksując. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem formę (u mnie o wymiarach 18X18). Piec w tem. 180° przez ok 15-20min. (do ‚suchego patyczka’). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzone ciasto wyłożyć na blat i wykrawać z niego serca.
Składniki na waniliowe babeczki:
- 2 jajka
- 100ml jogurtu naturalnego (maślanki, kefiru, może być również mleko – 80ml)
- 200g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 140g miękkiego masła
- 16g cukru wanilinowego
- odrobina aromatu waniliowego
Jajka roztrzepać z jogurtem i aromatem. Masło utrzeć/zmiksować z cukrami. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. Do masy maślanej dosypywać suche składniki i mokre na zmianę, wciąż miksując.
Do foremki nałożyć porcję ciasta (łyżka) i włożyć na środek wykrojone wcześniej serce. Na wierzch dać łyżeczkę ciasta (serce nie musi być całkiem zakryte). Postępować tak, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Piec w tem. 180°C przez 20-30min. Przed wyciągnięciem wbić patyczkiem w ciasto (waniliowe) i wyciągnąć. Jeśli będzie suchy to znaczy, że jest gotowe 🙂
Dodatkowo:
- śmietana 36% (miałam 300ml, może być śmietana 30%, wtedy należy dodać śmietan fix)
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (dałam opakowanie 16g)
- czekolada do dekoracji (może być starta, kropelki czekoladowe lub czekoladowe serduszka)