Walentynkowe babeczki czekoladowo-waniliowe

Walentynki już tuż tuż. Czas zacząć poszukiwania przepisu na jakiś wyjątkowy wypiek na tę okazję. Jeśli już tu jesteś, to oznacza, że właśnie na taki trafiłeś/aś.

Babeczki zdecydowanie nie są suche, idealnie wilgotne – pyszne. Kakaowy środek i delikatna waniliowa otoczka. Podczas pieczenia czuć cudny zapach wanilii. Nie zajmują wiele czasu, są proste w wykonaniu, zapraszam 🙂

Składniki na czekoladowy biszkopt:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 80ml mleka
  • 40g miękkiego masła
  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 8g cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • aromat waniliowy

Jajko roztrzepać z mlekiem i aromatem waniliowym. Masło razem z cukrami utrzeć (można zmiksować). W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Do masy maślanej wlewać na zmianę mleko i dosypywać suche składniki, nadal miksując. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem formę (u mnie o wymiarach 18X18). Piec w tem. 180° przez ok 15-20min. (do ‚suchego patyczka’). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzone ciasto wyłożyć na blat i wykrawać z niego serca.

blog (5)blog (6)

 

 

 

 

 

 

Składniki na waniliowe babeczki:

  • 2 jajka
  • 100ml jogurtu naturalnego (maślanki, kefiru, może być również mleko – 80ml)
  • 200g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 140g miękkiego masła
  • 16g cukru wanilinowego
  • odrobina aromatu waniliowego

Jajka roztrzepać z jogurtem i aromatem. Masło utrzeć/zmiksować z cukrami. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. Do masy maślanej dosypywać suche składniki i mokre na zmianę, wciąż miksując.

 

babeczki walentynki (5)

 

Do foremki nałożyć porcję ciasta (łyżka) i włożyć na środek wykrojone wcześniej serce. Na wierzch dać łyżeczkę ciasta (serce nie musi być całkiem zakryte). Postępować tak, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Piec w tem. 180°C przez 20-30min. Przed wyciągnięciem wbić patyczkiem w ciasto (waniliowe) i wyciągnąć. Jeśli będzie suchy to znaczy, że jest gotowe 🙂

Dodatkowo:

  • śmietana  36% (miałam 300ml, może być śmietana 30%, wtedy należy dodać śmietan fix)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego (dałam opakowanie 16g)
  • czekolada do dekoracji (może być starta, kropelki czekoladowe lub czekoladowe serduszka)
    babeczki walentynki (1)