Upiorny tort cytrynowy z kremem i lemon curdem – Halloween

Upiorny tort cytrynowy z kremem i lemon curdem – Halloween

Pyszne, wilgotne blaty ciasta cytrynowego przełożone aksamitnym kremem śmietankowym, budyniem oraz słodko-kwaśnym lemon curdem, a to wszystko podane w upiornej charakteryzacji z okazji nadchodzącego Halloween. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego święta to przygotujcie ten tort bez użycia barwników – będzie równie… strasznie smaczny! : )

Lemon curd polecam przygotować dzień wcześniej.

Ciasto cytrynowe:

  • 450g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 400g margaryny/masła
  • 300g cukru
  • 180ml mleka
  • sok z połowy dużej cytryny
  • skórka starta z 2 dużych cytryn
  • łyżeczka czerwonego barwnika*

Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze. Dno blachy o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Masło/margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i skórkę cytrynową. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Do masy maślanej dodajemy na zmianę suche składniki z mlekiem, pod koniec sok z cytryny i skórkę z cytryny. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok 45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na 4 części.

Lemon curd:

  • 3 duże jajka
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • 75g masła
  • 80g cukru
  • 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika*

Wszystkie składniki zagotować w rondelku. Mieszać by nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia (krem będzie trochę rzadszy od budyniu, później zgęstnieje). Przestudzić. Schować do lodówki na całą noc.

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (80g)
  • 750ml mleka
  • 2 cukry waniliowe (32g)

500ml mleka przelać do rondelka i podgrzewać z cukrem. Resztę wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania gęstej masy i zdjąć z ognia. Wystudzić.

Krem śmietankowy:

  • 300ml śmietany 30%, schłodzonej
  • 250g mascarpone
  • cukier waniliowy (16g)

Śmietanę, mascarpone i cukier ubijamy do uzyskania gęstego kremu.

Przygotowanie:

Pierwszą część ciasta umieszczamy na paterze i wykładamy 2-3 łyżki lemon curdu i połowę budyniu. Całość równo rozprowadzamy. Przyciskamy od góry drugą częścią ciasta. Smarujemy 2-3 łyżkami lemon curdu, wykładamy 1/3 kremu śmietankowego i nakładamy kolejny blat ciasta. Nakładamy 2-3 łyżki lemon curdu, pozostały budyń i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Całość pokrywamy równo pozostałym kremem śmietankowym i polewamy lemon curdem. Całość schładzamy w lodówce przez 1-2h. Smacznego.

*barwniki w proszku są mocniejsze od tych w żelu.

DSCF6355DSCF6422DSCF6384DSCF6370DSCF6362