Tort z truskawkami i kremem bawarskim

Tort z truskawkami i kremem bawarskim

O smaku kremu bawarskiego decyduje likier jaki do niego dodamy. Bez niego smakuje jak najlepszy budyń, tyle że o konsystencji puszystej i lekkiej pianki. Połączenie go z truskawkami i biszkoptem to strzał w dziesiątkę. Korzystałam z przepisu zamieszczonego na mojewypieki.pl, oczywiście wprowadziłam do niego drobne zmiany. Zapraszam.

Składniki na biszkopt:

  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 120g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 140g cukru

Mąki wymieszać ze sobą. Dno blaszki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół.

Składniki na krem bawarski:

  • 5 żółtek
  • 120g cukru
  • 130ml mleka
  • 16g cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki ulubionego likieru

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy dodając partiami cukry. Powinniśmy utrzymać jasną i puszystą masę (kogel mogel). Zwalniamy obroty miksera i wlewamy połowę zagotowanego mleka. Miksujemy tylko do połączenia. Całość umieszczamy z powrotem w garnuszku i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do otrzymania lekko gęstej masy. Nie gotujemy! Odstawiamy do ostygnięcia. Musimy pilnować by masa całkowicie nie zgęstniała. Kremówkę ubijamy i łączymy z ostudzonym kremem, dodajemy likier.

Dodatkowo:

  • 6-8 dużych przepołowionych truskawek
  • 1/4 szklanki likieru
  • 2 łyżki zimnej wody

Połowę biszkoptu umieszczamy w obręczy od tortownicy. Likier łączymy z wodą i skrapiamy obydwa biszkopty. Truskawki układamy wokół obręczy. Na ciasto wylewamy krem i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.

Truskawkowa żelka:

  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej. Dżem łączymy z żelatyną i wylewamy na ciasto.

Tort schładzamy, minimum przez 2-3 godziny. Smacznego.

 

bawarski (1) bawarski (2) bawarski (4) tttttttt