
Tort z truskawkami i kremem bawarskim
O smaku kremu bawarskiego decyduje likier jaki do niego dodamy. Bez niego smakuje jak najlepszy budyń, tyle że o konsystencji puszystej i lekkiej pianki. Połączenie go z truskawkami i biszkoptem to strzał w dziesiątkę. Korzystałam z przepisu zamieszczonego na mojewypieki.pl, oczywiście wprowadziłam do niego drobne zmiany. Zapraszam.
Składniki na biszkopt:
- 20g mąki ziemniaczanej
- 120g mąki pszennej
- 4 jajka
- 140g cukru
Mąki wymieszać ze sobą. Dno blaszki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół.
Składniki na krem bawarski:
- 5 żółtek
- 120g cukru
- 130ml mleka
- 16g cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki ulubionego likieru
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy dodając partiami cukry. Powinniśmy utrzymać jasną i puszystą masę (kogel mogel). Zwalniamy obroty miksera i wlewamy połowę zagotowanego mleka. Miksujemy tylko do połączenia. Całość umieszczamy z powrotem w garnuszku i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do otrzymania lekko gęstej masy. Nie gotujemy! Odstawiamy do ostygnięcia. Musimy pilnować by masa całkowicie nie zgęstniała. Kremówkę ubijamy i łączymy z ostudzonym kremem, dodajemy likier.
Dodatkowo:
- 6-8 dużych przepołowionych truskawek
- 1/4 szklanki likieru
- 2 łyżki zimnej wody
Połowę biszkoptu umieszczamy w obręczy od tortownicy. Likier łączymy z wodą i skrapiamy obydwa biszkopty. Truskawki układamy wokół obręczy. Na ciasto wylewamy krem i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Truskawkowa żelka:
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej. Dżem łączymy z żelatyną i wylewamy na ciasto.
Tort schładzamy, minimum przez 2-3 godziny. Smacznego.