Tort z malinami i kremem śmietankowym

Tort z malinami i kremem śmietankowym

Czekoladowy biszkopt, delikatny krem śmietankowy i słodko-kwaśne maliny to połączenie, które każdy z nas powinien chociaż raz w życiu spróbować. Tort jest w przygotowaniu bezproblemowy – nawet laik da sobie z nim radę. Biszkopt najlepiej przygotować dzień przed przełożeniem, lepiej się  kroi.

Składniki na biszkopt:

  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru

Mąkę i kakao wymieszać ze sobą. Dno blaszki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki z kakaem. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na krem:

  • 660ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 250g serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 łyżki cukru pudru*
  • 2 śmietan-fixy

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do uzyskania puszystej i zwartej masy.

Dodatkowo:

  • 300g malin do ciasta + 80g malin do dekoracji
  • kakao do posypania

Wykonanie:

Biszkopt przekrajmy na trzy części. Pierwszą kładziemy na paterze i układamy na niej 1/3 kremu, następnie układamy na nim maliny, lekko dociskając. Analogicznie postępujemy z drugim blatem – na wierzch idzie trzeci kawałek. Całość pokrywamy pozostałym kremem. Dekorujemy kakaem i malinami. Przed podaniem najlepiej schłodzić ciasto przez 1-2 godziny. Smacznego.

tort ma (3) tort ma (4) tort ma (5)