Tort śmietankowo-waniliowy z truskawkami

Tort śmietankowo-waniliowy z truskawkami

Idealnie przeplatające smakowo się warstwy, żadna z nich nie dominuje a raczej stanowi dopełnienie kolejnej. Nie za słodki, delikatny, stworzony na leniwe i upalne popołudnia które ostatnio coraz częściej się zdarzają. Zapraszam.

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru

Mąki wymieszać ze sobą. Dno blaszki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i na koniec olej. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-55 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przestudzony biszkopt kroimy na trzy części.

Masa budyniowa:

  • budyń wanilinowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy

Budyń przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu dodając do mleka cukier. Studzimy.

Dodatkowo:

  • 500ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
  • 300g truskawek
  • opcjonalnie borówki lub inne owoce, migdały

Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixami. Truskawki myjemy i suszymy. Migdały prażymy na suchej patelni.

Na pierwszą część biszkoptu wykładamy 2-3 łyżki dżemu, kroimy świeże truskawki i wykładamy połowę budyniu i ok. 4 łyżki śmietany. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ostatni kawałek biszkoptu układamy na wierzchu i lekko przyciskamy. Całość pokrywamy pozostałą śmietaną i dekorujemy wedle uznania owocami i migdałami. Boki ciasta można posypać pokruszonym ciastem lub herbatnikami. Smacznego 🙂

DSCF5243DSCF5241DSCF5242DSCF5264