Tort słonecznikowy z kajmakiem
To nic innego niż znany wam Słonecznikowiec tyle, że w wydaniu tortowym. Jest tak samo pyszny i po jednym kawałku ma się ochotę na kolejny i kolejny… Jest on idealny dla wielbicieli masy kajmakowej (krówkowej) i słonecznika. Najlepszy jest schłodzony. Zapraszam.
Składniki na biszkopt:*
- 7 dużych jajek
- 200g cukru
- 50g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno formy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na trzy części.
*Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej- łatwiej się kroi dzień po upieczeniu.
Składniki na prażony słonecznik:
- 350g łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
Na rozgrzanej patelni umieszczamy wszystkie składniki. Smażymy aż słonecznik się zarumieni. Studzimy.
Składniki na krem:
- 600g masy kajmakowej, krówkowej
- 300g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 porcji słonecznika
Masło miksujemy na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy kajmak, łyżka po łyżce. 1/4 otrzymanej masy odkładamy do innego naczynia. Do pozostałego kremu dodajemy podprażony słonecznik i dokładnie mieszamy.
Na pierwszy z blatów biszkoptowych nałożyć połowę kremu ze słonecznikiem, z drugim postępujemy tak samo, nakładamy na niego ostatnią część biszkoptu. Wierzch i boki ozdobić pozostałym kremem. Całość posypać resztą prażonego słonecznika, dodatkowo możemy użyć czekolady. Schłodzić. Smacznego