Tort orzechowo-czekoladowy -Halloween

Tort orzechowo-czekoladowy -Halloween

Tort jest przepyszny. Delikatna warstwa kremu śmietankowego idealnie równoważy słodki krem orzechowy, który w połączeniu z mocno nasączonym biszkoptem smakuje wybornie. Polecam.

Biszkopt o średnicy 20cm:

  • 8 dużych jajek
  • 40g kakao
  • 160g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 240g cukru

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Mąki i kakao mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier do uzyskania białej i sztywnej piany. Następnie dodajemy kolejno żółtka, olej i na sam koniec partiami dosypujemy sypkie składniki. Całość przelewamy do formy i pieczemy 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt przekrawamy na 3 części.

Krem orzechowy:

  • 400g masy kajmakowej orzechowej
  • 200g masła

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło miksujemy na puszystą masę i partiami dodajemy kajmak.

Krem śmietankowy:

  • 250g śmietany 30% lub 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • śmietan-fix

Wszystkie składniki ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji.

Polewa:

  • 50g czekolady deserowej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g masła

Wszystkie składniki rozpuszczamy i studzimy.

Dodatkowo:

  • zielona i pomarańczowa masa cukrowa
  • szklanka wódki o smaku orzechów włoskich lub migdałowej, amaretto

Z masy cukrowej wykonujemy dynie do dekoracji.

Wykonanie:

Pierwszą część ciasta układamy na paterze i nasączamy 1/3 alkoholu. Nakładamy 1/3 kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta. Nasączamy 1/3 alkoholu, wykładamy krem śmietankowy i przyciskamy od góry ostatnią częścią biszkoptu. Nasączamy go pozostałym alkoholem i całość równomiernie pokrywamy resztą kremu. Tort polewamy przestudzoną masą czekoladową i dekorujemy cukrowymi dyniami.

 

IMG_9628 IMG_9629

IMG_9639