Tort makowy z kremem i dżemem porzeczkowym

Tort makowy z kremem i dżemem porzeczkowym

Tort makowy to tradycyjny wypiek na święta, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na ciasto makowe dostałam od babci – zawsze wychodzi znakomite. Jest idealnie wilgotne i słodkie. W torcie wyraźnie odczuwamy smak maku i czarnej porzeczki, całość jest dopełniona kremem waniliowym – jest to bajeczne połączenie. Nie zastanawiajcie się długo na tym tortem – na pewno wam zasmakuje.

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, drugiego dnia lepiej się kroi.

Ciasto makowe:

  • 150g suchego maku
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka aromatu wanilinowego

Mak zalać wrzącą wodą i moczyć około 12 godzin. Po tym czasie odsączyć i zemleć 2 razy. Dno formy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°.

Bułkę tartą, proszek i kaszę mannę łączymy.

Żółtka ubić z dodatkiem cukru na białą i puszystą masę. Dodać aromat, zmielony mak i suche składniki.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałym ciastem. Masę przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec ok.50-55 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Krem:

  • 250g mascarpone
  • 300ml śmietany kremówki 30%
  • śmietan-fix
  • 32g cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego

Kremówkę ubijamy z mascarpone. Podczas ubijania dodajemy pozostałe składniki, aromat na końcu.

 Dekoracja:

  • 5 łyżek suchego maku
  • łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 6 herbatników

Śmietanę łączymy z aromatem i cukrem pudrem, ucieramy na lukier w razie potrzeby dodając więcej cukru. Herbatniki dzielimy na pół. Każdy z nich smarujemy lukrem i obtaczamy w suchym maku.

Dodatkowo:

  • 300g dżemu z czarnej porzeczki

Pierwszy blat ciasta wykładamy na paterę, smarujemy dżemem i wykładamy ok. 6 łyżek kremu. W ten sam sposób postępujemy z drugim blatem ciasta. Całość przykrywamy ostatnim i lekko przyciskamy. Pozostałym kremem pokrywamy tort. Na jego boki układamy herbatniki. Całość możemy posypać makiem i udekorować owocami. Przed podaniem tort należy schłodzić min. 2h. Smacznego.

mak (2) mak (3) mak (4) mak (5)