Tort makowy z kremem i dżemem porzeczkowym
Tort makowy to tradycyjny wypiek na święta, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na ciasto makowe dostałam od babci – zawsze wychodzi znakomite. Jest idealnie wilgotne i słodkie. W torcie wyraźnie odczuwamy smak maku i czarnej porzeczki, całość jest dopełniona kremem waniliowym – jest to bajeczne połączenie. Nie zastanawiajcie się długo na tym tortem – na pewno wam zasmakuje.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, drugiego dnia lepiej się kroi.
Ciasto makowe:
- 150g suchego maku
- 150g cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka aromatu wanilinowego
Mak zalać wrzącą wodą i moczyć około 12 godzin. Po tym czasie odsączyć i zemleć 2 razy. Dno formy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°.
Bułkę tartą, proszek i kaszę mannę łączymy.
Żółtka ubić z dodatkiem cukru na białą i puszystą masę. Dodać aromat, zmielony mak i suche składniki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałym ciastem. Masę przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec ok.50-55 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Krem:
- 250g mascarpone
- 300ml śmietany kremówki 30%
- śmietan-fix
- 32g cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego
Kremówkę ubijamy z mascarpone. Podczas ubijania dodajemy pozostałe składniki, aromat na końcu.
Dekoracja:
- 5 łyżek suchego maku
- łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 6 herbatników
Śmietanę łączymy z aromatem i cukrem pudrem, ucieramy na lukier w razie potrzeby dodając więcej cukru. Herbatniki dzielimy na pół. Każdy z nich smarujemy lukrem i obtaczamy w suchym maku.
Dodatkowo:
- 300g dżemu z czarnej porzeczki
Pierwszy blat ciasta wykładamy na paterę, smarujemy dżemem i wykładamy ok. 6 łyżek kremu. W ten sam sposób postępujemy z drugim blatem ciasta. Całość przykrywamy ostatnim i lekko przyciskamy. Pozostałym kremem pokrywamy tort. Na jego boki układamy herbatniki. Całość możemy posypać makiem i udekorować owocami. Przed podaniem tort należy schłodzić min. 2h. Smacznego.