Tort kawowy

TORT KAWOWY  z kremem śmietankowym i kandyzowanymi wiśniami

Mimo że w torcie dominuje smak kawy, jest on słodki i nie czuć w nim gorzkiego smaku napoju. Dodatek kremu śmietankowego idealnie łączy się ze słodkim kremem, a płatki czekoladowe którymi jest posypany cały tort dopełniają całości. Polecam go wszystkim.

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki kakao (może być kawa Inka)
  • 120g cukru
  • 90g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Obie mąki i kakao łączymy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę.Cukier dodajemy partiami – nie cały na raz. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce mieszanki suchych składników, aż do ich wyczerpania. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (same dno) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok. 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na krem kawowy:

  • 400g masy kajmakowej o smaku kawy
  • 180g masła w temperaturze pokojowej

Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce kajmaku.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 300ml śmietany 30%
  • 150g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie aromat śmietankowy – 1/2 łyżeczki

Śmietanę ubijamy wraz z resztą składników. Pod koniec ubijania dodajemy aromat.

Dodatkowo:

  • 150ml mocnej kawy – wystudzonej
  • 150-200g płatków czekoladowych/startej czekolady
  • kandyzowane wiśnie lub inne owoce do ozdoby

Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Każdy z blatów nasączamy kawą. Pierwszy blat układamy na wybranym przez nas naczyniu.  Część kremu śmietankowego odkładamy na bok, do przystrojenia tortu. Wykładamy na niego połowę kremu kawowego i śmietankowego. W ten sam sposób postępujemy z drugim blatem, trzeci układamy na samej górze. Całość pokrywamy pozostałym kremem śmietankowym i posypujemy płatkami czekoladowymi. Ozdabiamy kandyzowanymi wiśniami. Chłodzimy przez 2h. Smacznego.

 

DSCF3694 DSCF3702 DSCF3709 DSCF3731