TORT KAWOWY z kremem śmietankowym i kandyzowanymi wiśniami
Mimo że w torcie dominuje smak kawy, jest on słodki i nie czuć w nim gorzkiego smaku napoju. Dodatek kremu śmietankowego idealnie łączy się ze słodkim kremem, a płatki czekoladowe którymi jest posypany cały tort dopełniają całości. Polecam go wszystkim.
Składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka
- 2 łyżki kakao (może być kawa Inka)
- 120g cukru
- 90g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Obie mąki i kakao łączymy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę.Cukier dodajemy partiami – nie cały na raz. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce mieszanki suchych składników, aż do ich wyczerpania. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (same dno) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok. 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na krem kawowy:
- 400g masy kajmakowej o smaku kawy
- 180g masła w temperaturze pokojowej
Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce kajmaku.
Składniki na krem śmietankowy:
- 300ml śmietany 30%
- 150g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie aromat śmietankowy – 1/2 łyżeczki
Śmietanę ubijamy wraz z resztą składników. Pod koniec ubijania dodajemy aromat.
Dodatkowo:
- 150ml mocnej kawy – wystudzonej
- 150-200g płatków czekoladowych/startej czekolady
- kandyzowane wiśnie lub inne owoce do ozdoby
Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Każdy z blatów nasączamy kawą. Pierwszy blat układamy na wybranym przez nas naczyniu. Część kremu śmietankowego odkładamy na bok, do przystrojenia tortu. Wykładamy na niego połowę kremu kawowego i śmietankowego. W ten sam sposób postępujemy z drugim blatem, trzeci układamy na samej górze. Całość pokrywamy pozostałym kremem śmietankowym i posypujemy płatkami czekoladowymi. Ozdabiamy kandyzowanymi wiśniami. Chłodzimy przez 2h. Smacznego.