
Tort czekoladowy z truskawkami i musem owocowym
Oto moja propozycja na zbliżający się Dzień Matki (jak i każdą inną okazję). Tort jest niesamowity. Delikatny mus truskawkowy znakomicie komponuje się z sycącym i wyrazistym kremem czekoladowym nadając całości lekkości. Biszkopt przyrządza się bezproblemowo, nie musicie obwiać, że opadnie. Nieraz korzystałam i zawsze wychodził. Ten przepis Was nie zawiedzie : )
Biszkopt czekoladowy:
- 8 dużych jajek
- 1/2 szklanki kakao (może być ciut więcej)
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- cukier wanilinowy 16g
- 1 łyżka aromatu wanilinowego
Mąkę i kakao wymieszać ze sobą. Dno blaszki o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki z kakaem. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-55 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przestudzony biszkopt kroimy na trzy części.
Mus truskawkowy:
- 250g truskawek (świeżych/mrożonych)
- 250ml śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Truskawki zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy.
Krem czekoladowy:
- 400g masy kajmakowej, czekoladowej
- 180g masła w temperaturze pokojowej
- łyżka kakao
Masło miksujemy na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy kakao i kajmak – partiami.
Nasączenie:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżka kakao
Kakao łączymy z wodą.
Dodatkowo:
- truskawki do dekoracji
- starta czekolada, 100g
Przygotowanie
Pierwszą część biszkoptu układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy 2/3 kremu czekoladowego i przyciskamy od góry kolejną częścią biszkoptu, również go nasączamy. Równomiernie wykładamy mus truskawkowy i przykrywamy wcześniej nasączonym ostatnim kawałkiem ciasta. Całość pokrywamy równomiernie pozostałym kremem i dekorujemy czekoladą i truskawkami. Umieszczamy w lodówce na min. 2h. Smacznego.