Tort czekoladowy z truskawkami i musem owocowym

Tort czekoladowy z truskawkami i musem owocowym

Oto moja propozycja na zbliżający się Dzień Matki (jak i każdą inną okazję). Tort jest niesamowity. Delikatny mus truskawkowy znakomicie komponuje się z sycącym i wyrazistym kremem czekoladowym nadając całości lekkości. Biszkopt przyrządza się bezproblemowo, nie musicie obwiać, że opadnie. Nieraz korzystałam i zawsze wychodził. Ten przepis Was nie zawiedzie : )

Biszkopt czekoladowy:

  • 8 dużych jajek
  • 1/2 szklanki kakao (może być ciut więcej)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy 16g
  • 1 łyżka aromatu wanilinowego

Mąkę i kakao wymieszać ze sobą. Dno blaszki o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki z kakaem. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-55 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przestudzony biszkopt kroimy na trzy części.

Mus truskawkowy:

  • 250g truskawek (świeżych/mrożonych)
  • 250ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Truskawki zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy.

Krem czekoladowy:

  • 400g masy kajmakowej, czekoladowej
  • 180g masła w temperaturze pokojowej
  • łyżka kakao

Masło miksujemy na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy kakao i kajmak – partiami.

Nasączenie:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżka kakao

Kakao łączymy z wodą.

Dodatkowo:

  • truskawki do dekoracji
  • starta czekolada, 100g

Przygotowanie

Pierwszą część biszkoptu układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy 2/3 kremu czekoladowego  i przyciskamy od góry kolejną częścią biszkoptu, również go nasączamy. Równomiernie wykładamy mus truskawkowy i przykrywamy wcześniej nasączonym ostatnim kawałkiem ciasta. Całość pokrywamy równomiernie pozostałym kremem i dekorujemy czekoladą i truskawkami. Umieszczamy w lodówce na min. 2h. Smacznego.

DSCF5126DSCF5143 DSCF5138