
Tort czekoladowy z musem jagodowym – bez mąki, na fasoli
Wypiek bez mąki? Szybki i niezawodny? Dla mnie to żaden problem. Ciasto jest wyśmienite, delikatne i nie do poznania, że zostało upieczone z fasoli. Do musu możemy dodać dowolne sezonowe owoce i będzie równie wyborny. Zapraszam.
Ciasto:
- 4 duże jajka
- 3 łyżki kakao
- 250g czerwonej fasoli (odsączona z puszki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki aromatu wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Fasole blendujemy i łączymy z 2 jajkami, sodą, proszkiem do pieczenia, aromatem oraz kakao. Dno blaszki o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Pozostałe 2 jajka ubijamy za pomocą miksera na puszystą i dosyć sztywną masę dodając partiami cukier. Pod koniec dodajemy olej.
Zawartość obydwu naczyń dokładnie mieszamy do połączenia mas. Przelewamy do formy i pieczemy ok 60 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy na pół.
Mus owocowy:
- 400g jagód
- 450ml śmietany kremówki 30%
- 180g cukru
- 8 łyżeczek żelatyny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 10 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Jagody zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy.
Galaretka:
- galaretka jagodowa
- 200g owoców
Galaretkę rozrabiamy wedle przepisu z opakowania w 300ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Do gęstniejącej galaretki dodajemy owoce.
Przygotowanie:
Jedną część ciasta umieszczamy w formie (w której piekliśmy), wylewamy połowę musu, przykrywamy drugą częścią ciasta i wykładamy pozostały mus, następnie tężejącą galaretkę z owocami. Całość umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia mas, ok 3h. Smacznego 🙂