Tort czekoladowy z kremem pomarańczowym
Sezon na pomarańcze już się zaczyna. Czy macie już swój ulubiony przepis na ich wykorzystanie w wypiekach? Ja dotychczas nie miałam, jednak ten tort zdobył moje serce. Czekolada wspaniale komponuje się z kremem pomarańczowym, słodkość jest perfekcyjnie wyważona, na sam aromat tego połączenia ślinka cieknie. Zapraszam.
Biszkopt czekoladowy:*
- 3 duże jajka
- 100g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 40g gorzkiej czekolady, startej
Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąke i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki, pod koniec czekoladę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na trzy części.
Krem:
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 4 żółtka
- 200ml śmietany 30%, schłodzonej
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100g cukru
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Żółtka ubijamy na parze** z cukrem na białą, puszystą masę. Powoli wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy skórkę. Nadal miksując dodajemy żelatynę. Masę odstawiamy do przestudzenia.
Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy śmietanę i łączymy z nią.
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki alkoholu, można pominąć
- 200g dżemu pomarańczowe
Sok łączymy z alkoholem. Przekrojone blaty ciasta skrapiamy sokiem.
Pierwszy blat ciasta układamy na paterze i pokrywamy połową dżemu i kremu. Tak samo postępujemy z drugim blatem, trzeci układamy na wierzchu i delikatnie przyciskamy. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca na 1-2 godziny.
Dekoracja:
- 100g czekolady deserowej
- łyżeczka masła
- 25-30ml śmietany 30%
- ok. 80g startej czekolady
- płatki czekoladowe do dekoracji
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem i śmietaną (w kąpieli wodnej). Rozprowadzamy ją równomiernie po wierzchu ciasta, boki również smarujemy ale delikatnie. Gdy polewa zacznie tężeć, boki ciasta obsypujemy startą czekoladą. Resztę dekorujemy według uznania. Smacznego.
*tort o średnicy 18cm. Biszkopt piekę dzień przed przekrojeniem i przełożeniem.
**Do garnka nalewamy trochę wody i zagotowujemy ją. Na nim ustawiamy miskę i w niej miksujemy.