Tort czekoladowy z kremem pomarańczowym

Tort czekoladowy z kremem pomarańczowym

Sezon na pomarańcze już się zaczyna. Czy macie już swój ulubiony przepis na ich wykorzystanie w wypiekach? Ja dotychczas nie miałam, jednak ten tort zdobył moje serce. Czekolada wspaniale komponuje się z kremem pomarańczowym, słodkość jest perfekcyjnie wyważona, na sam aromat tego połączenia ślinka cieknie. Zapraszam.

Biszkopt czekoladowy:*

  • 3 duże jajka
  • 100g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 40g gorzkiej czekolady, startej

Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąke i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki, pod koniec czekoladę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na trzy części.

Krem:

  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 4 żółtka
  • 200ml śmietany 30%, schłodzonej
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100g cukru

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Żółtka ubijamy na parze** z cukrem na białą, puszystą masę. Powoli wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy skórkę. Nadal miksując dodajemy żelatynę. Masę odstawiamy do przestudzenia.

Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy śmietanę i łączymy z nią.

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki alkoholu, można pominąć
  • 200g dżemu pomarańczowe

Sok łączymy z alkoholem. Przekrojone blaty ciasta skrapiamy sokiem.

Pierwszy blat ciasta układamy na paterze i pokrywamy połową dżemu i kremu. Tak samo postępujemy z drugim blatem, trzeci układamy na wierzchu i delikatnie przyciskamy. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca  na 1-2 godziny.

Dekoracja:

  • 100g czekolady deserowej
  • łyżeczka masła
  • 25-30ml śmietany 30%
  • ok. 80g startej czekolady
  • płatki czekoladowe do dekoracji

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem i śmietaną (w kąpieli wodnej). Rozprowadzamy ją równomiernie po wierzchu ciasta, boki również smarujemy ale delikatnie. Gdy polewa zacznie tężeć, boki ciasta obsypujemy startą czekoladą. Resztę dekorujemy według uznania. Smacznego.

pomczek (1) pomczek (2) pomczek (4) pomczek (5)

*tort o średnicy 18cm. Biszkopt piekę dzień przed przekrojeniem i przełożeniem.

**Do garnka nalewamy trochę wody i zagotowujemy ją. Na nim ustawiamy miskę i w niej miksujemy.