Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

Mimo, że czekoladowe torty zazwyczaj są bardzo sycące, ten jest nadzwyczaj lekki. Krem czekoladowy jest maślany jednak dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest bardzo puszysty. Dodatek alkoholu i kawy nie jest mocno wyczuwalny,a perfekcyjnie podkreśla smak owoców i kremów. Całość jest idealnie wyważona smakowo i sprawdzi się na każdą uroczystość.

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju

Dno blaszki o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku, aromat i olej. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, przekrawamy go na trzy równe części.

Krem:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 200g masła,w temperaturze pokojowej
  • 100g czekolady deserowej

Odlewamy pół szklanki mleka do miseczki i resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy żółtka, mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż ostygnie.

Czekoladę rozpuszczamy (np. w mikrofali lub kąpieli wodnej). Lekko studzimy. Miękkie masło ucieramy (lub miksujemy), aż będzie puszyste i dodajemy partiami rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodajemy partiami przestudzoną masę budyniową i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Krem śmietankowy:

  • 250g mascarpone
  • 250ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 cukry waniliowe

Mascarpone i śmietana powinny być schłodzone. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i ubijamy do uzyskania sztywnej, kremowej konsystencji.

Nasączenie:

  • 1/3 szklanki naparu z kawy (1 łyżeczka)
  • 1/3 szklanki rumu
  • łyżka cukru pudru

Rum i kawę łączymy, mieszamy z cukrem.

Ganache czekoladowe:

  • 150g czekolady deserowej
  • 100ml śmietany 30% lub 36%

Śmietanę podgrzewamy (nie gotujemy) i zdejmujemy z palnika. Dodajemy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia.

Dodatkowo:

  • ok 400g dżemu wiśniowego/czereśniowego
  • kandyzowane owoce do dekoracji

Pierwszą część ciasta wykładamy na patere. Nasączamy 1/3 alkoholu, smarujemy dżemem oraz wykładamy trochę mniej niż 2/3 kremu czekoladowego. Nakładamy drugą część ciasta i lekko przyciskamy. Nasączamy 1/2 alkoholu, smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy krem śmietankowy. Nakładamy ostatnią część ciasta, przyciskamy i nasączamy. Całość dookoła pokrywamy kremem czekoladowym i schładzamy. Polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy wedle uznania. Smacznego.