Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Mimo, że czekoladowe torty zazwyczaj są bardzo sycące, ten jest nadzwyczaj lekki. Krem czekoladowy jest maślany jednak dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest bardzo puszysty. Dodatek alkoholu i kawy nie jest mocno wyczuwalny,a perfekcyjnie podkreśla smak owoców i kremów. Całość jest idealnie wyważona smakowo i sprawdzi się na każdą uroczystość.
Biszkopt:
- 7 jajek
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
Dno blaszki o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku, aromat i olej. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, przekrawamy go na trzy równe części.
Krem:
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 200g masła,w temperaturze pokojowej
- 100g czekolady deserowej
Odlewamy pół szklanki mleka do miseczki i resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy żółtka, mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż ostygnie.
Czekoladę rozpuszczamy (np. w mikrofali lub kąpieli wodnej). Lekko studzimy. Miękkie masło ucieramy (lub miksujemy), aż będzie puszyste i dodajemy partiami rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodajemy partiami przestudzoną masę budyniową i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Krem śmietankowy:
- 250g mascarpone
- 250ml śmietany 30% lub 36%
- 2 cukry waniliowe
Mascarpone i śmietana powinny być schłodzone. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i ubijamy do uzyskania sztywnej, kremowej konsystencji.
Nasączenie:
- 1/3 szklanki naparu z kawy (1 łyżeczka)
- 1/3 szklanki rumu
- łyżka cukru pudru
Rum i kawę łączymy, mieszamy z cukrem.
Ganache czekoladowe:
- 150g czekolady deserowej
- 100ml śmietany 30% lub 36%
Śmietanę podgrzewamy (nie gotujemy) i zdejmujemy z palnika. Dodajemy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Dodatkowo:
- ok 400g dżemu wiśniowego/czereśniowego
- kandyzowane owoce do dekoracji
Pierwszą część ciasta wykładamy na patere. Nasączamy 1/3 alkoholu, smarujemy dżemem oraz wykładamy trochę mniej niż 2/3 kremu czekoladowego. Nakładamy drugą część ciasta i lekko przyciskamy. Nasączamy 1/2 alkoholu, smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy krem śmietankowy. Nakładamy ostatnią część ciasta, przyciskamy i nasączamy. Całość dookoła pokrywamy kremem czekoladowym i schładzamy. Polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy wedle uznania. Smacznego.