Torcik czekoladowy z kremem owocowym

Torcik czekoladowy z kremem owocowym

Na pyszne mocno czekoladowe wypieki jest niestety stanowczo za gorąco jednak połączenie intensywnie kakaowego ciasta z orzeźwiającym kremem owocowym na bazie mascarpone stanowi świetny pomysł na deser w skwarne popołudnie. Zapraszam.

Ciasto:

  • 200g masła/margaryny
  • niecała szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ponad 1/2 szklanki śmietany 18%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać. Dno formy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Masło ucieramy na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie na zmianę dodajemy sypkie składniki i śmietanę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.

Krem:

  • 500g mascarpone
  • 250g dżemu (najlepiej lekko kwaskowatego, ja użyłam żurawinowo-gruszkowego)

Schłodzone mascarpone dokładnie wymieszać z dżemem, tylko do połączenia.

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji

Krem podzielić na pół. Pierwszą połowę nałożyć na pierwszy kawałek ciasta, docisnąć od góry drugim i wyłożyć pozostały krem. Ciasto należy schłodzić by krem trochę zgęstniał. Udekorować owocami przed podaniem. Smacznego 🙂

DSCF5802 DSCF5813 DSCF5821 DSCF5840