Torcik czekoladowy z kremem owocowym
Na pyszne mocno czekoladowe wypieki jest niestety stanowczo za gorąco jednak połączenie intensywnie kakaowego ciasta z orzeźwiającym kremem owocowym na bazie mascarpone stanowi świetny pomysł na deser w skwarne popołudnie. Zapraszam.
Ciasto:
- 200g masła/margaryny
- niecała szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- ponad 1/2 szklanki śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać. Dno formy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Masło ucieramy na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie na zmianę dodajemy sypkie składniki i śmietanę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.
Krem:
- 500g mascarpone
- 250g dżemu (najlepiej lekko kwaskowatego, ja użyłam żurawinowo-gruszkowego)
Schłodzone mascarpone dokładnie wymieszać z dżemem, tylko do połączenia.
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji
Krem podzielić na pół. Pierwszą połowę nałożyć na pierwszy kawałek ciasta, docisnąć od góry drugim i wyłożyć pozostały krem. Ciasto należy schłodzić by krem trochę zgęstniał. Udekorować owocami przed podaniem. Smacznego 🙂