Tarteletki z kremem śmietankowym i owocami w galaretce
Kruche ciasto smakuje genialnie w połączeniu z delikatnym kremem śmietankowym. Owoce zanurzone w galaretce tylko dopełniają całość. Może i nie jest to najlepszy deser jaki jadłam, ale na pewno wart spróbowania. Bierzcie się do roboty! 🙂
Składniki na ciasto: *
- 150g mąki pszennej
- 70g mąki pszennej krupczatki
- 30g kakao
- 120g masła,margaryny (schłodzonego)
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- ew. łyżeczka wybranego aromatu
Mąki i kakao mieszamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę. Jeśli nie używamy silikonowych foremek, natłuszczamy je. Piekarnik nagrzewamy na 190ºC. Foremki wykładamy ciastem i nakłuwamy. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.
*Użyłam 6 foremek o średnicy 10cm, można użyć jednej o średnicy 30cm
Składniki na krem śmietankowy:
- 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 100g mascarpone
- łyżka cukru pudru
Składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę ubijamy z mascarpone do uzyskania konsystencji kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder.
Dodatkowo:
- galaretka owocowa
- 200g czereśni bez pestek, jagód (lub innych owoców)
Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie ciastka wyjmujemy z foremek, wykładamy do nich krem i owoce. Gdy galaretka zacznie gęstnieć wylewamy je na wierzch tarteletek. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego.