Tarteletki z kremem śmietankowym i owocami w galaretce

Tarteletki z kremem śmietankowym i owocami w galaretce

Kruche ciasto smakuje genialnie w połączeniu z delikatnym kremem śmietankowym. Owoce zanurzone w galaretce tylko dopełniają całość. Może i nie jest to najlepszy deser jaki jadłam, ale na pewno wart spróbowania. Bierzcie się do roboty! 🙂

Składniki na ciasto: *

  • 150g mąki pszennej
  • 70g mąki pszennej krupczatki
  • 30g kakao
  • 120g masła,margaryny (schłodzonego)
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • ew. łyżeczka wybranego aromatu

Mąki i kakao mieszamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę. Jeśli nie używamy silikonowych foremek, natłuszczamy je. Piekarnik nagrzewamy na 190ºC. Foremki wykładamy ciastem i nakłuwamy. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.

*Użyłam 6 foremek o średnicy 10cm, można użyć jednej o średnicy 30cm

Składniki na krem śmietankowy:

  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100g mascarpone
  • łyżka cukru pudru

Składniki powinny być schłodzone.

Śmietanę ubijamy z mascarpone do uzyskania konsystencji kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder.

Dodatkowo:

  • galaretka owocowa
  • 200g czereśni bez pestek, jagód (lub innych owoców)

Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie ciastka wyjmujemy z foremek, wykładamy do nich krem i owoce. Gdy galaretka zacznie gęstnieć wylewamy je na wierzch tarteletek. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego.

tarteletki (3) tarteletki (4)